Доступність посилання

ТОП новини

«Відсіювання» призовників за психічними відхиленнями


Галина Терещук Львів, 13 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 40 юнакам з Яворівського району медична військова комісія Яворівського військкомату встановила діагноз «розумово відсталі» і скерувала на обстеження у психіатричну лікарню. Батьки стверджують, щоб їхні сини не потрапили у психлікарню, від них медики вимагали гроші.

Лікування чи здирство?
Сина пані Люби, яка мешкає в одному з сіл Яворівського району, викликали на медичну комісію у районний військкомат. Хлопець ніколи не мав серйозних проблем зі здоров’ям, закінчив школу і готувався до війська, у випадку, звісно, якщо візьмуть.

У батьків не було грошей, щоб відкупити синів від армії

Спершу у військкоматі неофіційно почали говорити, щоб не піти в армію доведеться заплатити. Двадцятьох юнаків одразу ж «відсіяли». Яким було здивування пані Люби, коли синові і ще 39 юнакам психіатри, які були у складі військової медичної комісії, поставили діагноз «розумово відсталі». Юнаків тестували по 80 питаннях. Усіх мешканців лише Яворівського району скерували на примусове обстеження у Львівську обласну клінічну психіатричну лікарню.

Мати призовника розповіла Радіо Свобода: «Ми переживаємо, я у страшному шоці. Але у мене немає грошей відкупити дитину від війська. Що вони наробили? Спершу молила Бога, щоб попав у добрі війська, у добрі руки, а тепер навпаки, щоб не поставили примусово на облік в психдиспансері».

«Це банальне вимагання грошей»

Коли хлопці і батьки почали вимагати, щоб їм видали медичні картки, оскільки хочуть звернутись до депутата облради Василя Пазиняка, члена комісії з охорони здоров’я, то медики при юнаках почали виривати сторінку із записом «психічно хворий».

Водночас медична комісія не звернула увагу на те, що у декого із допризовників – сколіоз чи хворі нирки.

Василь Пазиняк: «Іншій матері сказали, може подумаємо, щоб ви не їхали до Львова. Тобто банальне вимагання грошей з батьків. А хлопців із Мостиського району жодного не скерували на додаткове обстеження…».

Таку ситуацію пояснив головний лікар Львівського обласного психіатричного шпиталю Олександр Фільц: «Для того існує експертиза стаціонарна. В польових умовах поставити такий діагноз важко».

Домогтися статистики про те, скільки саме молодих людей скерували в шпиталь протягом минулого року і скільком підтвердили діагноз розумової відсталості не вдалось. Таку інформацію вимагатиме робоча група депутатів облради.

Хто захищав синів, домігся правди

Начальник Львівського обласного управління охорони здоров’я Ігор Герич зазначив, що зараз у Яворівському військкоматі працює комісія з підпорядкованого йому управління. Хоча туди, за словами депутата Пазиняка, мала б виїхати не чергова партія лікарів, а слідчі з прокуратури.

У понеділок у Яворівському районі працювала група військових Західного оперативного командування. Нараду скликає і обласна адміністрація, де працює спеціальний відділ, який займається питання оборони.

Двоє батьків, які через депутата і Радіо Свобода повідомили про випадок, домоглись повторного обстеження комісії зі Львова, яка уже визнала їхніх синів психічно здоровими. Інші 38 мають скерування на обстеження в шпиталь. Після того, як конфлікт набув розголосу, медики обіцяють, що з’ясують ситуацію на рівні району. Водночас депутатська комісія з питань охорони здоров’я невдовзі це питання розгляне на своєму засіданні…

Ситуацію Радіо Свобода прокоментував правозахисник, виконавчий директор Асоціації психіатрів Семен Глузман: “Якщо це було – то треба звертатися до прокуратури, до офіційних інстанцій, до обласної медичної адміністрації і до Асоціації психіатрів України. у нас існує комісія, яка може засвідчити реальний стан Вашого здоров’я. Не звертатися до міжнародних інстанцій, як полюбляють наші не дуже свідомі громадяни робити, а треба тут, в Україні, шукати допомоги”.
XS
SM
MD
LG