Доступність посилання

ТОП новини

Чи буде приватизований Чебурашка?


Богдана Костюк Київ, 16 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Улюбленець радянських та японських дітлахів – симпатичне вухате створіння на ім‘я Чебурашка – потрапив у майже детективну історію. За авторські права на цього анімаційного героя уже понад 15 років точиться серйозна боротьба. Її новий етап почався із заяви російського олігарха Алішера Усманова про намір придбати право на використання розкрученого бренду.

Чебурашка – маленька вухата істота з великими очима, вкрита коричневою шерстю. Його знайшов у коробці з апельсинами крокодил на ім‘я Гена, при цьому навіть не підозрюючи, що Чебурашка з часом посяде поважне місце в історії світової мультиплікації і стане героєм у Радянському Союзі, а потім у Росії, США та Японії.

Персонаж книжок дитячого письменника Льва Успенського, екранізований режисером – аніматором Романом Качановим після розвалу СРСР, Чебурашка перетворився на камінь спотикання у стосунках між різними творчими особистостями. За авторське право змагались і Успенський, і художник Шварцман, а пізніше ще чимало людей, пов‘язаних з торговельною маркою “Чебурашка”. Серед переможців цих “змагань” – одна з американських студій, що викупила права на мультиплікаційний серіал про крокодила Гену та його друга Чебурашку.

А тепер російський олігарх Алішер Усманов повідомив, що веде переговори з американцями про можливість викупити право на цю анімаційну епопею і повернути дітям СНД улюбленого героя їхніх батьків. Наскільки це реально, міркує відомий український кінорежисер Михайло Іллєнко: “Тут зараз, мені здається, усе можливо. Можливо живого Чебурашку купити, якщо гроші є. В принципі, бренди перекуповують, і я знаю, що, наприклад, бренд “Козаки” – ці анімаційні фільми – їх... складали такі угоди і дозволяли авторам фільму використовувати. Цих “Козаків”. Ясна річ, що не безкоштовно. І практика така існує”.

Отже, вухатик Чебурашка знову в центрі, але тепер уже зовсім не дитячих і зовсім не анімаційних пригод багатих бізнесменів.
XS
SM
MD
LG