Доступність посилання

ТОП новини

«Історію з приятелькою Вулфовіца скоро забудуть, однак багато хто зацікавлений у реформуванні Світового банку» – Бретт Шеффер


Людмила Ваннек Прага, 16 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Триває скандал довкола директора Світового банку Пола Вулфовіца. Після того, як стало відомо, що він підняв зарплатню своїй приятельці до рівня вищого, ніж отримує держсекретар США, пролунало багато закликів про відставку Вулфовіца з оточення його колег.

Пол Вулфовіц
Сам Вулфовіц, після того, як офіційно визнав свої помилки та попросив вибачення, дав зрозуміти, що покидати свою посаду не збирається.

"Я вірю в місію цієї організації, як і в те, що я здатен втілювати її. Я отримав багато висловлювань про мою підтримку", – заявив у неділю керівник Світового банку, відомий досі як затятий борець із корупцією.

Його слухали на спеціальному засіданні члени Комітету з розвитку Світового банку представники 24 країн, які спеціально зустрілись, щоб розібратися із ситуацією.

Зарплата приятельки перевищила зарплату держсекретаря США

Те, що сталося з ним, Вулфовіц пояснив людською слабкістю: «Я помилився і прошу вибачення. Але дозвольте і мені також попросити про певне розуміння. Я не тільки стояв перед болючою особистою дилемою, а й мав вирішувати її в той час, коли тільки починав управляти банком і багато чого для мене було невідомим».

Ось подробиці: після призначення у 2005 році керівником банку Вулфовіц підвищив своїй приятельці – уродженці Лівії Шахі Різі зарплату зі 132 з половиною тисяч до майже 194 тисяч доларів на рік. Пізніше він допоміг їй перевестися у держдепартамент США.

Для порівняння: зарплата держсекретаря США Кондолізи Райс становить 186 тисяч доларів на рік – на 7 тисяч менше, ніж була у приятельки директора Світового банку.

Із проблемами зіштовхнувся ще до приятельки

Пол Вулфовіц ніколи не робив таємниці зі сосунків з Різою, яка відповідала за зв’язки банку із Близькосхідним та Північноафриканським відділеннями.

Однак, на думку багатьох оглядачів, проблеми Вулфовіца виникли задовго до цієї скандальної історії.

Бретт Шеффер, який вивчає міжнародну економіку в Heritage Foundation у Вашингтоні, вважає, що частину ворожості до себе Вулфовіц здобув, коли ще був причетний до планів іракської кампанії, (тоді він був заступником шефа Пентагону Рамсфельда).

А потім, ставши керівником банку, він почав кампанію проти корупції у декотрих країнах, які отримують позики банку. У 2005 році він, зокрема, відмовився ухвалити проект допомоги Узбекистанові, після того, як президент Іслам Карімов відмовив Сполученим Штатам використовувати військові повітряні бази своєї країни.

Тоді Вулфовіц пояснив своє рішення тим, що в Узбекистані погана ситуація із правами людини.

Бретт Шеффер: “Проти нього є три ворожо налаштовані групи. Це і без того було б важко, враховуючи політичну ситуацію в банку, але своєю особистою помилкою він ще більше ускладнив справу. Тепер ті, які й без того були проти нього, матимуть за аргумент його особисту поведінку. Це не виправдовує його дій, що стосуються приятельки, але, на мою думку, тут з інших причин зчинили такий галас".

Єврокомісія за швидке вирішення проблеми

Бретт Шеффер припускає, що історію з приятелькою Вулфовіца скоро забудуть, однак багато хто зацікавлений у реформуванні Світового банку, а реформи тягнуть за собою багато змін. І навряд чи, на думку експерта, Вулфовіц має шанс бути переобраним на наступний термін у 2010 році, якщо залишиться на посаді директора Світового банку після рішення Ради директорів, на яку зараз чекають фінансові інституції у світі.

У понеділок Європейська комісія заявила, що зацікавлена у якнайшвидшому вирішенні проблеми, щоб вона не вплинула на співпрацю з Євросоюзом.
XS
SM
MD
LG