Доступність посилання

ТОП новини

В обхід Конституції: приватизація медичних установ Луганська


Ярослав Гребенюк Луганськ, 17 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Луганська обласна рада ліквідувала «Обласний центр очних хвороб». Цей центр, відкритий на бюджетні кошти кілька років тому, насправді нікуди не подівся. Його лише безкоштовно передали приватній організації.

Лікар і журналіст Олег Перетяка: «За державу обидно!»
Головний лікар Андрій Петруня вважає, що його клініка досягла розквіту завдяки наполегливої праці
Головний лікар «Обласного центру очних хвороб» Андрій Петруня говорить про статус свого закладу неохоче, особливо про зміну власності підприємства та як його передали в приватну руки.

Викладач Луганського педуніверситету, член правління Всеукраїнського лікарського товариства та журналіст Олег Перетяка розповів: «65 % належать приватній структурі, засновником якої є головний лікар. Це нібито доля приватної структури в цьому спільному утворенні. Це нонсенс юридичний, правовий, і я вважаю, це не зовсім правильно. Якщо бізнесмен бажає займатись бізнесом, він не повинен брати громадські гроші і будувати на цьому бізнес».

Як з комунальної клініки зробили ВАТ

Комунальний заклад «Обласний центр очних хвороб» ліквідували рішенням сесії Луганської обласної ради рівно 2 роки тому, 19 квітня 2005 року. Натомість заснували відкрите акціонерне товариство з такою самою назвою.

Цей центр коштував обласному бюджету понад півтора мільйона гривень, не враховуючи вартості нової двоповерхової будівлі в центрі міста. Проте головний лікар Андрій Петруня вважає, що все, що надбала клініка, – це результат праці колективу, лише трохи медобладнання подарувала держава: «Я звертався до народних депутатів, нам виділили через Міністерство охорони здоров’я, подарували кілька приладів – лазери».

На відміну від комунальних та державних медичних закладів, у приватній установі для всіх людей послуги платні. Безкоштовні для деяких груп-пільговиків тільки консультації.

Щоправда, для інвалідів та ветеранів, за словами головного лікаря Андрія Петруні, діють знижки – 20 відсотків. Скажімо, при вартості операції 3000 гривень, потрібно заплатити 2400 гривень.

Ліквідація державних і комунальних лікарень заборонена законом

Те, що цю комунальну структуру ліквідували рішенням обласної ради, суперечить Конституції, багатьом іншим законам, закону «Про місцеве самоврядування» зокрема», вважає лікар та журналіст Олег Перетяка. Він звернувся до Ленінського районного суду зі скаргою на дії Луганської обласної ради, але скаргу проігнорували.

«Суддя Таранова, ознайомившись із моєю скаргою, відмовилась прийняти її, пославшись на те, що я мушу дати інформацію, що я дійсно є повноважним представником усієї громади, міста Луганська та Луганської області», – розповів Олег Перетяка.

Стаття 49 Конституції України забороняє ліквідувати державні та комунальні медичні заклади. Проте приблизно двічі на рік луганська преса повідомляє про плани передачі лікарень бізнесменам. Позаминулого року громаді вдалось відстояти мережу дорослих та дитячу стоматологічну поліклініку. Наразі у кабінетах Луганських міської та обласної рад на розгляді питання щодо зміни власності міської станції «швидкої допомоги», 3-ї дитячої поліклініки та 7-ї міської лікарні.
XS
SM
MD
LG