Доступність посилання

ТОП новини

Міністерство юстиції США веде розслідування щодо сумнівних газових оборудок між Росією та Україною


Василь Зілгалов Прага, 17 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Відома американська газета «Вол Стріт Джорнел», яка щойно отримала дві найвищі нагороди у сфері журналістики – Пулітцерівську премію у двох номінаціях,— сьогодні аналізує, як за океаном лобіюють свої інтереси багатії із пострадянських теренів, зокрема, з України. За гроші вони наймають впливових американців, щоб переконати діловий світ у своїй солідній репутації. Таким чином американським адвокатам доводиться захищати й тих, кого підозрює у серйозних злочинах американська влада.

«Вол Стріт Джорнел» розпочинає з того, що нині інтереси розшукуваного Федеральним Бюро Розслідування США росіянина Семена Могилевича представляє в Америці не хто-небудь, а колишній директор ФБР і донедавна запеклий борець із російською мафією Вільям Сешнс.

Американське видання вказує на те, що міністерство юстиції США веде розслідування щодо сумнівних енергетичних оборудок між Росією та Україною у 2004-2006 роках і центральною постаттю тут виступає той же Семен Могилевич, російський бізнесмен, народжений в Україні. У Сполучених Штатах його підозрюють у відмиванні грошей та рекеті, а представники ФБР називають його «одним із найвпливовіших людей у світі організованої злочинності Росії».

Ринат Ахметов пожертвував офіційно 300 тисяч доларів

Автори статті зауважують, що у такому лобіюванні впливовими американцями інтересів багатих людей і політиків з теренів колишнього СРСР немає нічого нового, бо задіяні великі гроші. Наприклад, колишній радник кандидата у президенти США Боба Доула Пол Манфорт давав консультації українському мільярдеру Ринату Ахметову та його близькому політичному союзникові, Прем’єр-міністрові України Віктору Януковичу. Це видання вказує, що разом із Манфортом консультував, наприклад, Рината Ахметова колишній спонсор Боба Доула Брюс Джексон і отримав від найбагатшої в Україні людини як пожертвування для його благодійного фонду 300 тисяч доларів, що й зареєстровано у Податковій службі США.

«Вол Стріт Джорнел» також нагадує, що Манфорт і Джексон організовували нещодавній візит прем’єра Віктора Януковича до США і додає, що Манфорт «не зареєструвався, як радник українського лідера і коментарі давати відмовився».

Міністерство юстиції США цікавиться і Юрієм Бойком

Але, як пише видання, міністерство юстиції США найбільше цікавлять саме люди, котрі можуть мати причетність до згаданих уже газових оборудок і до Семена Могилевича. Наприклад, нинішній міністр палива та енергетики України Юрій Бойко, який найняв карибську фірму "Аннекс Голдінґс", за партійні нібито гроші у сумі майже 100 тисяч доларів, щоб та допомогла організувати зустрічі з впливовими республіканцями у Вашингтоні.

Що найцікавіше, на думку американського видання, це те, що «корпоративні звіти фірми Аннекс Голдінґс свідчать, що і вона отримувала свою частку із газових оборудок». «Вол Стріт Джорнел» пише, що міністерство юстиції США цікавить, чи є якийсь зв’язок між Юрієм Бойком, «головним архітектором газових угод між Росією і Україною», та «клієнтом-мафіозі пана Сешенса».

Бартер із даними про ісламістських терористів провалився?

Зазначимо, що Семен Могилевич раніше спростовував причетність до злочинного світу. Водночас, за даними джерел американського видання, його захисник Вільям Сешенс нещодавно запропонував своїм колишнім колегам з американського уряду несподіваний варіант: щоб розв‘язати свої проблеми з правосуддям, Могилевич готовий передати американській владі дані про ісламістських терористів. За даними осіб, наближених до справи, прокуратура відкинула таку пропозицію. «Вол Стріт Джорнел» наголошує, що і представники Семена Могилевича, і Міністерства юстиції США відмовилися давати коментарі з цього приводу.
XS
SM
MD
LG