Доступність посилання

ТОП новини

Безробітний студент-заочник виграв судову справу проти суду


Ярослав Гребенюк Луганськ, 5 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – В Луганську обласний апеляційний суд ухвалив рішення на користь громадянина, який подав позов на незаконні дії районного суду.

130 тисяч 54 гривні – саме така сума проходить по справі «Олександр Клименко проти Артемівського районного суду міста Луганська». Обласний апеляційний суд розглянув справу учора, і він визнав, що районний суд вдався до неправомірних дій. Рішення можна оскаржити, але на даному етапі Олександр Клименко справу виграв.

Суть позову – незаконне припинення суддею справи. Олександр позивався зі своїм колишнім підприємством, яке завинило йому зарплату за кілька місяців. За офіційною версією, суддя припинила справу через неявку позивача. Позивач і не міг прийти на суд, бо ніхто не відправляв йому виклику.

Знаєш свої права – відстоюй їх у суді

Олександр Клименко вчиться на юридичному факультеті Харківського університету, і знає, що з порушеннями законодавства, навіть з боку суддів, можна боротись. Але ж адвоката, щоб погодився вести справу проти суду, знайти нелегко.

«Річ у тім, що адвокати залежать від судів: вони в парі з суддею, у парі зі слідчим працюють. І якщо адвокат розпочне дії проти порушень суду, це означає, що у цьому суді йому вже не виграти», – каже Олександр Клименко.

Свою перемогу луганець вважає безпрецедентною. Насправді, мало хто чув, щоб судді своїх колег визнали винними у посадових злочинах. І все ж таки подібні справи є, в тому числі й у Луганській області.

Заступник голови Луганського обласного апеляційного суду з громадських справ Садик Тагієв розповів: «Триває суд і ми маємо працювати, мов чіткий годинниковий механізм. На сьогодні є близько 15 подібних справ у місцевих судах. Ось громадянин звернувся до нас зі скаргою на бездіяльність суду і ми визнали, що суд насправді порушив права громадянина. Далі, здається, вже йде процес по відшкодуванню моральної шкоди…».

Про судові негаразди: юридичні і матеріальні

На думку Садика Тагієва, подавати позови на суд – не обов’язково, всі проблеми можна вирішити у дисциплінарному порядку. Тим більше, що суди мають свої великі проблеми. Наприклад, виклик могли не відіслати тому, що просто нема за що купити бланки або поштові марки.

І ці негаразди дехто з суддів використовують. А Олександр Клименко для себе винайшов цікаве заняття: він збирає огріхи й порушення закону в судах. Наразі в його колекції є такі екземпляри, як, наприклад, підробка працівниками районного суду підпису обвинуваченого.

Олександр Клименко навіть удається вже до узагальнень.

«Судова система стала замикати на себе, перетворившись у чіткий механізм по зароблянню грошей. Може і є судді, що не беруть хабарів, але ті судді, які підтримали механізм прибутковості судової системи, перетворили її (судову систему) у ракову клітку на тілі суспільства, а від ракових кліток треба позбуватися або перетворити їх у неракові, інакше тіло може вмерти», – каже Олександр Клименко.
XS
SM
MD
LG