Доступність посилання

ТОП новини

Наземні невдоволення від підземного паркінгу


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 17 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Мешканці будинків у центрі Дніпропетровська — проти спорудження підземного паркінгу. Про це люди хотіли заявити на громадських слуханнях, які ініціювала компанія-забудовник. Однак організатори на зібрання не прийшли, отож дискутувати сусідам новобудови довелося… один з одним.

Тут був квітник
Вузька проїжджа частина, гаражі, суцільний бетон… Так виглядає нині подвір’я всередині кварталу між центральними вулицями — Мечникова та Комсомольською. Мешканці кажуть, тут так тісно, що навіть «швидка» не може заїхати.

Кому дістанеться простір під квітником

Газон, засаджений деревами і квітами, наразі понівечили і огородили бетонними блоками. Фірма-забудовник, яка реконструює один із будинків всередині кварталу, а точніше, будує на місці старого новий елітний комплекс, претендує і на територію під квітником. Тут буде підземний паркінг для елітних авто, повідомили мешканцям сусідніх будинків через посередників. Дозволу ж і поради не питали.

Пані Віра живе у цьому кварталі віл початку 90-их. Каже, ще тоді геодезисти зробили дослідження і виявили: підземні води тут надто близько від поверхні, тож рити треба обережно. Крім того, тут проходить колектор, якому більше 100 років.

Пані Віра: «Ось під цією аркою проходить колектор часів початку минулого століття. Якщо тут почнуть щось будувати, куди піде підземна вода? Її ж зупинити не можна і перекрити, як кран, не можна. Вона потече під наш будинок».

Напис на паркані - з помилками
Наразі ж люди дізнались — фірма-забудовник має право тільки на землю під будинком, який реконструює, а доточувати до нього підземний паркінг ніхто не дозволяв. У міській раді підтверджують: землю під паркінг компанія захопила самочинно.

Бетонні брили, якими огороджений газон, обіцяли прибрати, але коли — не сказали. Люди заявили, що власним коштом наймуть техніку і приберуть огорожу, та їх попередили: займати нічого не можна, бо це приватна власність.

Як протидіяти небажаній для мешканців забудові?

Шматочки двору, каже одна із мешканок, пані Людмила, ласі до землі в центрі міста забудовники почали захоплювати ще кілька років тому: «Он там мав бути дитячий майданчик. Замість нього незаконно поставили гаражі. Це було кілька років тому. Тобто, розумієте, крадуть і крадуть, незаконне захоплення землі йде».

Реконструкція звелася до повного руйнування старого будинку
Правозахисники у цій ситуації розводять руками. Поспілкувавшись з людьми, Ростислав Прокопець, керівник юридичної фірми, сказав Радіо Свобода: сумніваюся, що справа вирішиться на користь мешканців. Його порада — оббивати пороги міської ради і далі, щоб вона визнала місце, де збираються будувати паркінг, прибудинковою територією сусіднього будинку, щоб мешканці вважались господарями.

Ростислав Прокопець: «Єдина проблема: якби у них було товариство співвласників багатоквартирних будинків, вони б робили подання від його імені, а так їм доведеться залучати на свій бік ЖЕК, який би ініціював відведення цієї землі. Вірогідність цього дуже маленька, бо якщо у ЖЕКу немає зацікавленості, то і не буде руху з їхнього боку».

Наразі у Дніпропетровську залишилося на більше ста гектарів землі, придатної для новобудов. Тому кожен клаптик, як кажуть, дорожчий золота. А в архітектурно-планувальному управлінні зазначають: як не крути, а підземні комплекси і паркінги — то майбутнє міста.
XS
SM
MD
LG