Доступність посилання

ТОП новини

Еврика! На сьогодні в Україні зареєстровано понад вісімдесят тисяч патентів на винаходи


Віола Бурда, Микита Моїсеєв «Праця зробила з мавпи людину» - стверджували дарвіністи. Минулого століття у людства оформилося нове поняття - технічний прогрес, хоча його зародки можна було спостерігати ще у прадавні часи. Він, зазвичай, випереджає рівень свідомості простих людей, а великих винахідників - Архімеда, Менделєєва, Ейнштейна, Декарта або Попова людство почало шанувати лише після смерті. Чи турбується держава про українських винахідників сьогодні? Чи багата Україна людьми, які вишукують нові способи зробити сучасне життя комфортним?

«РОЗУМ В НАС Є, НАМ ГРОШЕЙ НЕ ВИСТАЧАЄ»

(RadioSvoboda.Ua)
На сьогодні в Україні зареєстровано понад вісімдесят тисяч патентів на винаходи. Не всі вони належать українцям, адже європейці теж охоче реєструють свої вироби саме у нас - тут і дешевше, і швидше це робиться, каже Голова департаменту інтелектуальної власності Микола Паладій. Наприклад, у Євросоюзі, щоб отримати патент, треба заплатити близько 2 тисяч євро. В Україні в середньому – 50 євро. І щороку кількість людей, які реєструють свої винаходи в Україні збільшується на 10 відсотків. Але отримати в Україні патент - це ще півсправи. Для того, щоб винахід втілити, потрібні інвестиції. Вони можуть бути як державними, так і приватними, але їх пошук може тривати роками.

«Гори, гори ясно» або про економію газу

Львівський винахідник Олександр Єкимовських вже 4 роки чекає відповіді держави щодо фінансування винаходу, який міг би у кілька разів скоротити споживання газу. За допомогою винаходу українці щорічно можуть заощадити 2 мільярди гривень, при цьому споживач платитиме за газ втричі менше.
Установка для виробництва електроенергії з газових труб
(RadioSvoboda.Ua)
У промисловій теплоенергетиці сума заощаджених гривень може зрости вдесятеро. Суть винаходу полігає в тому, що замість звичайних комфорок на газову плиту встановлюється спеціальна насадка. Вона дає всемеро більше тепла. Спеціальні пальники з насадками виготовлені зі сплаву металів – алюмінію, міді, титану та заліза. Екологічно чистий і коштує 25 гривень. Зокрема, Львів за один опалювальний сезон міг би зекономити 40 млн.кубів газу, якби винахід «пішов у маси».

Втілити винахід у роботу підприємств Олександр пропонував і Президенту України, і урядові і НАФТОГАЗу України. Але для того, щоб винахід прижився на підприємствах, потрібні гроші. Бюджетні. А їх, відповідають чиновники, немає. Місцева влада теж, через відсутність грошей не може допомогти винахідникові поширити свою новинку. Загалом Олександр Єкимовських має півсотні запатентованих винаходів – мінігідроелектростанцію, яка не потребує спорудження греблі, гідро-вітро-електрогенератори .

Нові добрива для цукрових буряків
(RadioSvoboda.Ua)
З коров’ячих екскрементів - газ

Днями учениця 11 класу математично-природничої школи «Елітар» у місті Рівному Леся Карп''юк отримала грамоту від від Держдепартаменту інтелектуальної власності. Вона винайшла, як із коров''ячих екскрементів можна виробляти… тепло за допомогою спеціального біореактора (його, до речі, теж винайшов школяр Павло Семенюк ). Суть, каже місцева кореспондентка Радіо Свобода Валентина Одарченко, проста:

«Це високий циліндр, огорнутий тепловою сорочкою і пінобетоном. Всередину циліндра насипають відходи з тваринницьких ферм. Газ від бродіння бактерій відходить у накопичувач. Коли в ньому тиск стає більшим за атмосферний – спрацьовує датчик, який вмикає компресор. Метан перекачується в балон для зберігання газу, а вже звідти можна його подавати на газові печі для обігріву…»

На невеликій фермі можна було б таким чином виробляти до 2 кубометрів газу щодоби. Залишок від процесу в біореакторі стає чудовим добривом.

Кажуть, що двигуном прогресу є звичайнісінька лінь. Можна підозрюватити, що рівненський одинадцятикласник Василь Станіславчук завдячує саме цій рисі характеру. Кілька років тому хлопець винайшов зубну щітку з пористим гумовим корпусом. Всередину корпусу закачується паста. Натискаєш - і паста виходить на поверхню щітки. Але цими надбаннями поки що користуються тільки їхні автори, оскільки грошей у держави – від міського до центрального рівня – немає.

ШУКАЮ ІНВЕСТОРА

Колесо нової конструкції. Надманевровий транспортний засіб
(RadioSvoboda.Ua)
Олександр Іванович Дорожко - винахідик колеса
(RadioSvoboda.Ua)
Нещодавно було створено так звану "інтернет-біржу винаходів", де кожен охочий може розмістити інформацію про свій винахід і чекати на прихід інвестора. На сьогодні близько 200 винахідників вже знайшли бізнесменів, які хочуть інвестувати гроші у нові технології. Деякі інвестори іноземні, подекуди – українці. Поки що українська економіка не отримала від цього мільярдів, але перспектива є, прорахував голова держдепартаменту інтелектуальної власності Микола Паладій. Є й інший варіант як «засвітитися» винахіднику: активно шукати інвесторів на спеціалізованих виставках. Наприклад, у столиці щойно завершилась щорічна міжнародна виставка "Винаходи та інновації".

Оздоровитися від хвороб без ліків, здобути електроенергію з газової труби та робити шоколадки найрізноманітніших форм. Все це за унікальними технологіями вміють лише в Україні. 44 винаходи, які привезли на виставку до Києва представники із різних регіонів України, помістилися у маленькому павільйоні і не викликали особливого зацікавлення ні в простих відвідувачів, ні в інвестиційних компаній.

Установкам для виробництва електроенергії з газових труб пощастило трохи більше. Їхні розробники постачають такі автономні джерела струму за кордон, у країнах ближнього зарубіжжя цих харківських приладів уже більше сотні, а в Україні - менше десятка.

За чотири дні перебування на виставці кожен із винахідників заплатив майже 200 гривень, але досягти омріяної мети – віддати власну геніальність у руки хорошого інвестора — не вдалося нікому.



XS
SM
MD
LG