Доступність посилання

ТОП новини

Тоні Блер попереджає шотландців про загрозу єдності Великої Британії, якщо на парламентських виборах у Шотландії переможе незалежницька Шотландська національна партія


Олекса Семенченко Единбурґ – Лондон, 20 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Прем’єр-міністр Тоні Блер попередив шотландців у п’ятницю, що підтримка Шотландської національної партії на виборах до Шотландської асамблеї 3 травня, може поставити під загрозу територіальну цілісність Великої Британії.

Виборча кампанія сягає апогею. Шотландська національна партія, що виступає за незалежність Шотландії, веде перед в опитуваннях громадської думки.

Шотландська національна партія пообіцяла, у разі приходу до влади, провести 2010 року референдум щодо незалежності країни. Хоча в останні кілька днів її підтримка дещо скоротилася, опитування громадської думки у п’ятницю засвідчило, що за неї готові проголосувати 34% виборців.

Можливість сформувати уряд залежатиме від коаліційних переговорів

Лейбористи, що нині перебувають при владі в коаліції з місцевими ліберальними демократами, мають 30 % підтримки. У лібералів – 18 %. 13% мають консерватори. Це означає, що націоналісти вперше після децентралізації Шотландії кінця 90-их років, можуть створити найбільшу парламентську фракцію.

Як сказав лідер Шотландської національної партії Алекс Салмонд, позитивна виборча кампанія, яку веде його сила, знаходить відгук у виборців: “Ми говоримо шотландцям про те, що саме ми можемо зробити в ділянках освіти та охорони здоров’я, а також для поліпшення стану шотландської економіки. Люди були дуже розчаровані через брак поступу у цьому за правління уряду Джека МакКоннела. Наша кампанія робить наголос на тому, що ми можемо зробити для майбутнього Шотландії. Отже, ми наголошуємо на позитиві”.

Перспектива перемоги націоналістів серйозно непокоїть Лондон

У п’ятницю Тоні Блер виступив з великим ексклюзивним інтерв’ю у впливовій шотландській газеті Scotsman, яке містить пересторогу шотландському народові. Він зазначив, що багато шотландців не поділяють його думки про те, що ці вибори є визначальним моментом у шотландській історії. Натомість до них ставляться, як до можливості виступити з протестом проти політики панівної у Британії партії Блера. Це помилка, вважає прем’єр, бо насправді голосування може визначити долю країни щонайменше на ціле покоління наперед. Блер також розкритикував шотландських бізнесменів, які підтримують націоналістів, незважаючи на те, що прем’єр політику шотландської національної партії назвав “політикою лівого напрямку”.

Лейбористських стратегів непокоїть, що багато шотландців підтримують націоналістів через те, що ті пообіцяли референдум з питання незалежності. Тому виборці, які не підтримують ідеї незалежності, все одно можуть за них проголосувати, сподіваючись відкинути суверенітет на референдумі.
XS
SM
MD
LG