Доступність посилання

ТОП новини

Гаївки в Пирогові


Леся Бакалець Київ, 23 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Великими жовто-зеленими метеликами, різнобарвними мальвами та смачними жайворонками з тіста в музеї народної архітектури та побуту Пирогове закликали весну.

Весна, якій присвячені гаївки в Пирогові, неохоче показувала сонце і часто зривалася на холодний вітер. Але від того всі присутні кликали тепло ще дужче. Олег Скрипка, організатор дійства, привселюдно пообіцяв домовитися з погодою: “Я на правах магістра весни кажу, що з цих днів починається справжня тепла весна. Тому логічно, що вечорниці виходять з хат, виходять на вулицю. І це починаються гаївки, маївки.”

Просто неба, серед вітряної погоди кожен міг зробити щось весняне. Наприклад, різнокольорові мальви з паперу чи великого жовто-зеленого метелика. Або посадити справжню квітку у горщика, прикрасити його і забрати цю радість собі додому. Діти такі завдання роблять охоче, а Ірина Запольська, яка керує творчим процесом, посміхається і каже, що щаслива: “Сьогодні ми все-таки радіємо, що прийшла весна. Що земля наша уквітчується різними рослинами, що метелики, як знак якогось радісного перевтілення, прилітають до нас. І ми пропонуємо всім радіти, творити...”

Не лише діти, а й дорослі від майстрування також не могли втриматись

Ставайте, повчіться — запрошує всіх майстриня Ганна Павлівна ліпити жайворонків з тіста. З однієї сторони формуємо голівку, з іншої хвостик – от і пташечка виходить. Прямо на місці її випікають, потім харчової фарбою малюють дзьобика та очки і щасливо з’їдають. Ганна Павлівна каже, ця традиція дуже давня: “Жайворонки запікали, давали дітям. Діти йшли на гору, співали веснянки, виводили гаївки і закликали пташок.”

Трохи перекусивши весняними пташками з тіста можна було і погончарювати, спробувати себе у ролі ткача або потанцювати. Музику забезпечували гурти “Буття”, “Гуртоправці”, “Володар” та сам Олег Скрипка. Мерзнути було ніколи, каже Оксана Бут, учасниця гурту “Буття”: “Ну, а ми сьогодні і не мерзли. Ми сьогодні танцювали. І нам було добре, тепло, як весною.”

Весна вже точно не буде баритися – адже в Пирогові її вшанували добре і з любов’ю. Залишається тільки дочекатися реакції Гідрометцентру.
XS
SM
MD
LG