Доступність посилання

ТОП новини

Другий тур президентських виборів у Франції. 21-ша річниця Чорнобиля – нові факти. (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 23 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса аналізує наслідки першого туру президентських виборів і прогнозує, що у другому турі буде зовсім інша виборча компанія і два кандидати будуть боротися один проти одного більш відкрито за допомогою «мови правди» і консолідації «твердих політичних сил». Газети пишуть, що вибір між Саркозі і Руаяль – це вибір різних напрямів для Франції. Також європейська преса напередодні 21-річниці Чорнобиля не лише згадує, але й наводить нові жахливі факти. Не оминають газети і песимістичної вже теми – виходу з нинішньої політичної кризи в Україні.


Лондонська «Дейлі Телеґраф» вважає, що «рукавички кинуті, Саркозі і Руаяль готуються до вирішального туру». Ця газета, як і багато інших європейських видань, впевнена, що у Саркозі більше шансів, бо «він перетягнув на себе» чи не всі голоси правих, а становище Руаяль проблематичне, бо лівий електорат Франції чи не найнижчий від 1969 року. Ключовими, як вважає «Дейлі Телеґраф», будуть голоси центриста Байру. Але чи досягнуть між собою угоди центристи і соціалісти – питання проблематичне.

Німецька «Ді вельт» не сумнівається, що вибір між Саркозі і Руаяль – це вибір напряму розвитку країни. Ця газета також вказує на те, що результат другого туру – 6 травня буде залежати від того, кому дістануться 18 відсотків голосів, які набрав у першому турі лідер центристського «Союзу за французьку демократію» Франсуа Байру. А італійська «Коррієра делла Сера» наводить результати опитування компанії «Іпсос», яке було проведене відразу ж після закриття дільниць у неділю. Це опитування показало, що голоси Ле Пена відійшли до Саркозі, а центристи розкололися навпіл, внаслідок чого у другому турі Ніколя Саркозі набере 54 відсотки голосів, що й цілком досить для сина угорця і гречанки, щоб стати президентом Франції.

Наслідки Чорнобиля


У понеділок лондонська «Ґардіан» оприлюднила лист групи британських фахівців із проблем Чорнобиля, це переважно лікарі, які займаються лікуванням дітей і підлітків, котрі стали жертвами цієї страшної катастрофи. У цьому листі йдеться про зростання кількості різних хвороб, як наслідків Чорнобиля, особливо у дітей і молодих жінок. У листі наголошено: «поки лише рак щитовидної залози визнаний у світі хворобою, пов’язаною з Чорнобилем. На жаль, дуже слабо ведуться дослідження зв’язку інших хвороб із постійною присутністю радіації низького рівня в середовищі життя дітей, особливо у харчах. Ми вважаємо, що давно пора розпочати серйозне незалежне дослідження цієї проблеми».

А недільне число «Дейлі Телеґраф» оприлюднило факти штучного викликання дощу над Чорнобилем за допомогою радянської авіації, що до сьогодні замовчувалося в Росії і Білорусі. Внаслідок «бомбардування» чорнобильських дощових хмар йодистим сріблом з літаків за наказом Москви вдалося врятувати тодішню столицю СРСР та великі російські міста від токсичних радіоактивних матеріалів. Внаслідок дій авіації основна маса цього «чорного» дощу, як інформує «Дейлі Телеґраф», випала над 6 тисячами квадратних кілометрів Білорусі. Газета нагадує, що подробиці організації цих бомбардувань дощових хмар літаками з Москви показані у понеділок у спеціальному документі телеканалу Бі-Бі-Сі –2.

Янукович називає себе прихильником «прозахідного курсу»


Те ж недільне число «Дейлі Телеграф» друкує виклад інтерв’ю з Віктором Януковичем, у якому він називає себе прихильником «прозахідного курсу» і незгодним з Указом Президента Ющенка про розпуск парламенту. Особливо красномовне фото Януковича, припасоване до цієї публікації від аґенції "Ройтерс". Після нього складається враження що «прозахідний вираз» дається Вікторові Януковичу нелегко.
XS
SM
MD
LG