Доступність посилання

ТОП новини

Сучасна італійська сім’я: він, вона, а дитя?


Наталка Кудрик Рим, 23 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Минають часи, коли надійним оплотом в італійському суспільстві вважалася традиційна родина: мати, батько і щонайменше дві дитини. Юнаки та дівчата дедалі пізніше одружуються, через економічні труднощі, і далеко не всі наважуються заводити дітей. Соціологи і демографи б’ють на сполох, зазначаючи, що італійська реальність не сприяє добробуту сім’ї.

Річ не в тім, що не хочуть – не можуть молоді італійці раніше одружуватися і народжувати стільки дітей, скільки хочеться. Так пояснював мені один знайомий 32-літній адміністратор готелю, котрий 10 років зустрічається з дівчиною, а дату весілля постійно відкладають.

Довгі роки навчання, потім труднощі з працевлаштуванням, низька зарплата (850 євро), відсутність окремого помешкання... Це основні причини, чому молодята не наважуються на створення власної сім’ї і бояться відірватися від батьківської опіки.

Втрата розуміння сімейних цінностей?

На думку соціолога Роберто Вольпі, нинішнє молоде покоління втрачає розуміння сімейних цінностей. Дехто вбачає у цьому наслідки феміністичної революції, але науковець говорить про більш загальну причину: „Я думаю, що в плані захисту родини Італія – нещасна країна, де повноцінній сім’ї важко виживати”.

В Італії зараз 10% неповних сімей, коли одна мати чи батько з дитиною, 25% – одинаків, 22% – подружжя без дітей. І залишається 43% тих, котрих вважають традиційною родиною. Такі дані Національного інституту статистики. Першу дитину жінка народжує в середньому у 29 років, і на цьому більшість зупиняється.

Директор Інституту Лінда Лаура Саббатіні зауважила: „В Італії кількість, хто хоче мати дітей, набагато більша, ніж тих, хто вже їх має. Отож, неправда, що нині не хочуть народжувати. Інша проблема – надто несприятливі соціальні умови в усіх сферах італійської реальності. Жінки дуже зайняті і вдома, і на роботі – це очевидна обставина, яка не дозволяє заводити більше дітей”.

Держава намагається допомогти родинам з дітьми

Родина з чотирьох осіб, яка має місячний прибуток близько двох тисяч євро, належить в Італії до бідного прошарку населення, а таких сімей в країні 50%. Однак міністр сім’ї не вбачає глибокої кризи італійської родини. За словами Розі Бінді, дуже змінилася структура сім’ї, а бажання для її створення все ще сильне серед молоді.

„Родина – це загальнонаціональне благо, діти – не тільки особиста справа батьків. Тому політика має створювати сприятливі соціально-економічні умови. Ми у держбюджеті виділили значні кошти для родин, які мають дітей, що поліпшує ситуацію для жінки, котра працює”, – зазначає міністр сім’ї.

Розі Бінді – палка поборниця легалізації так званих фактичних союзів, це коли дві особи живуть разом без шлюбу, навіть якщо вони однакової статі або родичі.

„Краще б ця пані переймалася проблемами нормальної родини”, – бурчать біля телевізорів невдоволені сім''янини. У разі ухвалення відповідного законопроекту у парламенті кількість шлюбів, за прогнозами соціологів, і далі зменшуватиметься. За останні десятиліття вона й так знизилася від 420 тисяч до 250 тисяч на рік.
XS
SM
MD
LG