Доступність посилання

ТОП новини

Синхронне зацікавлення сміттям


Валентина Одарченко Рівне – Луцьк, 24 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У сусідніх Рівному та Луцьку влада майже одночасно вирішила взятися… за сміття, кількість якого катастрофічно швидко збільшується на околицях обласних центрів. Комунальники констатують: без переробки сміття міста потонуть у відходах.

В останні роки тверді побутові відходи стали справжнім лихом для мешканців міст. Причина – у специфіці українських підприємств: якщо на заході на тисячу доларів валового внутрішнього продукту припадає 32 кілограми відходів, то в Україні – 15 тонн!

Один із методів боротьби зі сміттям — спалення

Щороку на сміттєзвалища Рівного і Луцька вивозять близько 400 тисяч кубометрів різноманітних відходів. Сміттєзвалища стали постійним головним болем міської влади, в останні роки вони стали влітку періодично загорятися і тліти так, щоб за найменшої нагоди городяни намагались утекти зі своїх квартир. І виникала підозра: а чи не спеціально влаштовують нам оті міні-пожежі – адже накопичене сміття вже нікуди дівати?

Підприємець Анатолій Сінозацький вже давно пробиває проект переробки сміття: «З чистих полімерів можна отримати до 90% синтетичної нафти, а зі змішаних – 40% штучної нафти… Це набагато вигідніше, ніж паливо із рапсової олії…».

Сортувати відходи поки що не виходить

Втім, коли у Рівному провели експеримент – роздали мешканцям кількох будинків поліетиленові пакети для сміття різного кольору і пояснили, куди класти пластик, а куди – все інше. Експеримент не вдався – сміття в контейнерах, як і раніше, виявилось перемішаним.

Можливо, за рік рівняни таки навчаться сортувати сміття, адже наступним кроком, як повідомив начальник міського управління економіки Микола Кирея, має стати спорудження за містом сміттєпереробного заводу, під який минулого тижня виділила землю Рівнерада.

Збудувати його взялося ТОВ «Рівнеекопрогрес». За власний кошт – а все тому, що вислів «по золоту ходимо» цілком може стосуватися відходів.

Що отримати від сміття переробленого?

Не відстали від рівнян і волиняни, які минулого тижня остаточно домовились із компанією «Україна – Австрія» про будівництво у селищі Брище під Луцьком одного з перших в Україні сміттєпереробних підприємств. Вартість проекту – майже 78 мільйонів євро.

Як зазначив представник компанії Григорій Снєгир, кошти вкладатимуть, бо це прибутково: «Ми переробляємо і випускаємо дорожні і тротуарні плити, матеріали для стін, шлакоблоки, можна випускати пресований дерев’яний брус, щитовий паркет, автомобільні підлокітники, поліетилен низького й високого тиску, технічну плівку, добрива…».

Як пояснив пан Снєгур, на підприємстві використовуватимуться найновіші технології, воно буде екологічно чистим, а зарплата робітників сягатиме чотирьох тисяч гривень. У майбутньому подібні, але менші заводи збудують ще в 9-ти райцентрах Волині.

Тож, що виявиться ефективнішим та екологічно безпечнішим – регіональний сміттєпереробний комплекс Волині чи порівняно невелике сміттєпереробне виробництво на Рівненщині – результат має бути рівно за рік. Принаймні, так обіцяють представники влади в обох сусідніх областях.
XS
SM
MD
LG