Доступність посилання

ТОП новини

Чому горять ринки?


Крапивко Олексій, Леся Штогрин Київ, 24 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Києві знову горів один із найбільших ринків – Шулявський. Міліція виключає версію підпалу, однак працівники ринку думають інакше. Міська влада має намір перенести ринок в інше місце, але чи допоможе це у вирішенні проблеми?

Знову просто "пожежа"?
Одна з небагатьох "вцілілих" яток.
Півтори години пекла, 24 пожежники та ще сотня рятувальників – чергова пожежа на ринку Шулявка. Постраждалих цього разу нема, однак місту цей інцидент завдав шкоди на кілька мільйонів гривень, стверджує київська влада. Це вже п’ята пожежа за останні кілька місяців на одному з найбільших ринків столиці.

Влада змінить місце розташування ринку

«Second hand» горів через неналежний протипожежний стан території і через нехтування правилами безпеки, вважають у київській мерії. Міська влада обіцяє вжити суворих заходів, щоб уникнути цього в майбутньому, один з них – перенесення ринку на інше місце.

Заступник мера столиці Ірена Кільчицька зазначила: «Як тільки ми заводимо розмову про те, щоб там зупинити торгівлю, одразу починається крик, що (люди) залишаються без робочих місць, підприємці страждають і так далі. Я обов’язково зверну увагу депутатів, мова йде не тільки про цей міст, а також міст Святошинський і ще про декілька місць, під якими йде торгівля. Але розігнати її так, як ми це зробили на Хрещатику – цивілізованим і навіть нецивілізованим шляхом — неможливо без рішення Київради».

Серед продавців на Шулявці багато вихідців із африканських та азійських країн. За версіями працівників ринку, саме міжрасові конфлікти є причиною підпалів. За словами працівниці Олени, «це не вони зробили спеціально, це от як скінгеди.., расисти, які проти темношкірих, арабів. Я думаю, що це роблять тільки вони».

Що стоїть за пожежами?

Керівництво ж ринку вважає постійні займання невипадковими і вбачає в цьому не тільки расову ворожнечу, а й інтереси певних бізнесових кіл.

У правоохоронців своя думка, каже голова прес-служби Міністерства внутрішніх справ в Києві, Володимир Поліщук: «У цьому випадку жодного підпалу не було. Були опитані свідки, які розказали, як воно починалося і вони побігли навіть за вогнегасниками, але не встигли».

На наступній сесії Київради депутати розглянуть питання щодо перенесення ринку Шулявка з-під мосту в інше місце. Вони впевнені, що це вбереже підприємців та робітників від пожеж у майбутньому. Працівники ринку – іншої думки.

Матеріали до теми:

• Рятуйся хто може!
XS
SM
MD
LG