Доступність посилання

ТОП новини

Партійці просять – бізнесмени дають


Тетяна Ярмощук Київ, 24 квітня, 2007 рік (RadioSvoboda.Ua) – Чому бізнесмени мають фінансувати політичні партії? Партії кажуть – заради світлого майбутнього співгромадян. А скептики-політологи твердять – в обмін на лобіювання бізнес-інтересів. Питання виникло після звернення Віце-прем’єр-міністра Володимира Рибака. Він звернувся до керівників “дружніх” підприємств із проханням надати Партії регіонів грошову допомогу без права повернення.

Володимир Рибак
За фінансовою допомогою до керівників “дружніх” підприємств віце-прем’єр-міністр Володимир Рибак письмово звернувся через 4 дні після оприлюднення Указу Президента про розпуск парламенту. У своїх діях пан Рибак не бачить зловживання службовим становищем. Він зазначає, що підписував листи не як віце-прем’єр, а як голова політради партії.

Володимир Рибак наголошує: звернення не означає, що регіонали почали готуватися до виборів. За його словами спонсорські гроші на підтримку партії він збирає вже 10 років і вважає таку практику нормальною.

“Чомусь заяви громадянина Росії Бориса Березовського щодо фінансування однієї із політичних сил в Україні не викликають питань, хоча українське законодавство забороняє фінансування політичних партій іноземними громадянами” , – йдеться у заяві прес-служби Рибака.

А опозиція побачила корупцію та прояв “рекетирської практики”

Натомість у лавах опозиціонерів у зверненні Володимира Рибака вбачають ознаки перевищення службового становища та розцінюють це звернення, як відверту корупцію та прояв “рекетирської практики”.

Борис Беспалий розповів Радіо Свобода механізм фінансування “Нашої України”: “Вона фінансується по білій касі, і ми навіть були визнані боржниками перед пенсійним фондом, чим, як законослухняні громадяни пишаємося. От наш бізнесмен, нашоукраїнець, прізвище можете самі підставити, говорить: “я готовий зробити внесок в партію...”. Він пропонує свою допомогу, ми спілкуємося. Це ж не є тиск. А надсилати листи з проханням, які є очевидним тиском, особливо, якщо враховувати офіційну посаду, наприклад, віце-прем’єр пан Рибак, то це, звичайно, містить ознаки зловживання службовим становищем”.

Найбільші ж ненависники олігархату, комуністи, нормально ставляться до фінансування політичних партій бізнесменами.

Олександр Голуб в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: “Ті чи інші підприємства мають право підтримувати будь-яку організацію, чи політичну партію. Що стосується КПУ, то її підтримують своїми членськими внесками члени партії. Вони у нас є обов’язковими і складають відсоток від усього заробітку, який отримує член партії. А так само ті люди, які нам співчувають, які планують жити у цій країні, звичайно підтримують нашу партію”.

Бізнес “фінансує своє політичне лобі”

Фінансування бізнесом політичних партій – нормальна практика, яка існує у всіх країнах, зазначає політичний експерт Петро Бурковський. І додає: “Так, чи інакше, бізнес намагається брати участь у владі і фінансує своє політичне лобі у парламенті, в інших політичних структурах. Інша річ, що у нас ці речу здебільшого непрозорі. Виборці, які голосують за ту, чи іншу політичну партію, часто не знають, що вони голосують не за силу, яка представлятиме їхні інтереси, а за силу, яка представлятиме інтереси тієї, чи іншої фінансової групи, того, чи іншого крупного бізнесмена, чи олігарха. У цьому випадку, ми дійсно можемо говорити про спотворення самого змісту поняття “представницька демократія”.

Водночас експерти стверджують: противниками дострокових виборів у всіх політичних силах є саме представники бізнесу. Оскільки фінансування передвиборчої кампанії падає на їхні плечі, а точніше, гаманці.

Матеріали до теми:

• Генпрокуратура відмовила в порушенні кримінальної справи проти судді Конституційного Суду Сюзанни Станік • Конституційний Суд продовжить розгляд конституційності Указу Президента про розпуск парламенту в середу, 25 квітня • Яка ідея може об’єднати українську націю? • Білоруський опозиціонер: «З політичного погляду Ющенко робить правильні кроки»
XS
SM
MD
LG