Доступність посилання

ТОП новини

Нова ініціатива «Чорноморська співпраця» може сприяти євроінтеграції України


Наталія Вікуліна Брюссель, 13 квітня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Нова ініціатива Єврокомісії щодо поглибленої співпраці з чорноморським регіоном була необхідною, і хоча вона має певні мінуси, від неї може бути багато користі. Так уважає експерт Центру досліджень європейської політики, співробітник університету Копенгагена Фабріціо Тассінарі. 11 квітня Єврокомісія запропонувала ініціативу «Чорноморська співпраця», в рамках якої прагне розвивати регіональну співпрацю в самому регіоні Чорного моря та посилити співпрацю з Євросоюзом України, Грузії та інших чорноморських держав у захисті прав людини, демократії, енергетики, торгівлі тощо. Але чому з''явилася потреба в додатковій ініціативі? Про це розповів Радіо Свобода Фабріціо Тассінарі.

Фабріціо Тассінарі
Ф.Т.: Я думаю, ініціатива була необхідна, адже низка питань, які ініціатива має охопити, є за природою багатосторонніми, такими, що стосуються кількох країн. А Євросоюз має у цій частині світу переважно двосторонні відносини – такі як Європейська політика сусідства, розширення, партнерство ЄС-Росія. А для того, аби мати справу з такими питаннями, як довкілля, міграція, внутрішня безпека, я думаю, – необхідний регіональний підхід.

Р.С.: А чи була вчасною ініціатива Єврокомісії “Чорноморська співпраця”?

Ф.Т.: Я думаю, у певному розумінні так. Особливо якщо врахувати, що перше і єдине регулювання щодо Чорного моря Єврокомісія підготувала 1997 року, тобто, 10 років тому. Тож, у деякому відношенні настав час для такої політики. Звичайно, це стало неминучим після вступу до ЄС 2007 року Болгарії і Румунії. Але деякі питання, які заторкуються в ініціативі, не є новими, вони не стали терміновими зараз, коли ЄС став частиною чорноморського регіону.

Р.С.: Пане Тассінарі, а яку додаткову вартість має нова ініціатива Єврокомісії?

Ф.Т.: Додаткова вартість нової ініціативи полягає в тому, що потенційно вона намагається координувати те, що Єврокомісія й інші міжнародні гравці вже роблять у регіоні Чорного моря. Тож це радше не революційна ініціатива за своїм змістом, але інноваційна за напрямком, адже вона намагається максимізувати те, що вже було зроблено в регіоні. А це дуже багато.

Р.С.: А чи може нова ініціатива сприяти європейській інтеграції України?

Ф.Т.: Річ у тім, що незважаючи на останні внутрішні події, Україна була і є дуже активним гравцем у цьому регіоні. Фактично, вона має тут велику вагу. Маю на увазі Спільноту Демократичного Вибору, ГУАМ та інші механізми. І той факт, що ця ініціатива не згадує ані ГУАМ, ані Спільноту Демократичного Вибору, – це, напевно, мінус, на який я можу вказати. Я б сказав, що ця ініціатива могла б вплинути на європейську інтеграцію, якщо Єврокомісія наблизить пріоритети до пріоритетів України у її зовнішній політиці.
XS
SM
MD
LG