Доступність посилання

ТОП новини

Британська Рада підтримає українську культуру. Проект «21 дилема культурної політики»


Богдана Костюк Київ, 24 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Британська Рада (міжнародна організація Великобританії у галузі освітніх можливостей та культурних стосунків) оголосила про започаткування проекту підтримки культури в Україні. Проект під назвою «21 дилема культурної політики» здійснюватимуть за сприяння українського уряду, мистецьких центрів та європейських експертів.

Культура в Україні має ті самі проблеми, і їх значно більше, ніж двадцять одна, – що і у будь-якій державі, котра перебуває у перехідному періоді. При цьому не важливо, чи це перехід від соціалізму до капіталізму – чи від диктатури до демократії. У цьому переконаний голова представництва Британської Ради в Україні Террі Санделл.

«Ідея проекту – допомогти митцям реалізувати свій талант і при цьому заробити гроші. Європейський досвід свідчить: без спільних зусиль держави, митців і меценатів – неможливо здійснювати як окремі творчі проекти, так і культурну політику в цілому. І це також ключ до контактів з Європою», – наголошує Террі Санделл.

Меценатам потрібна правова підтримка держави

Без меценатів українська культура може бути переможена глобалізацією, але меценати не працюватимуть без правової підтримки держави, вважає львівський професор Мирослав Маринович. За його словами, «Меценати мають значний інтерес у цьому (у культурі). Якщо би зробити цей закон за західними стандартами, то меценатам буде вигідно вкладати кошти у культуру, маючи відповідні податкові пільги».

Тим часом, нагадує Міністр культури України Юрій Богуцький, проект закону «Про меценатство» кілька років чекає на розгляд у Верховної Ради. Але крім меценатів, українська культура потребує професійних менеджерів, каже міністр: «В Україні, на жаль, ці механізми ще і не розроблені, і не засвоєні – ми лише намагаємося шукати заохочувальні стимули для того, щоб створити таку групу менеджерів. І дати їм можливість звернути увагу на те, що і культура також є сферою послуг, і тут можна заробляти».

Залучення меценатів чи, насамперед, розбудова культурної політики країни?

Щоправда, в Україні існують й інші думки стосовно підтримки культури приватними особами або бізнес-структурами. Так, видавець Леонід Фінкельштейн переконаний, що можновладці повинні, перш за все, зосередитися не на залучанні меценатів «незрозуміло на що, а повинні попрацювати над розбудовою культурної політики країни».

Отож, як наголошує голова представництва Британської Ради в Україні Террі Санделл, дискусії навколо проблем культурної політики України за участю представників уряду, парламенту, митців є на часі. Оскільки під час таких дискусій і можна знайти шляхи розв''язання тих проблем і дилем, які існують у мистецькій сфері України.
XS
SM
MD
LG