Доступність посилання

ТОП новини

У Криму по-різному ставляться до Бориса Єльцина


Володимир Притула Сімферополь, 25 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні в Росії жалоба за першим російським президентом Борисом Єльциним, який помер 22 квітня. А в Криму, де мешкає найбільша в Україні російська громада, по-різному оцінюють його постать. Тут навіть кілька російських радикалів пікетували сьогодні Генеральне консульство Росії у Сімферополі, протестуючи проти оголошення у сусідній країні жалоби за її колишнім главою.

Пікет проти жалоби за Б.Єльциним перед російським консульством у Сімферополі. 25 квітня 2007 р.
Перед російським консульством – невелика черга відвідувачів, воно працює як і у звичайні дні. Лише над прапором, вивішеним над входом, чорна жалобна стрічка. А неподалік двоє чоловіків, які тримають плакат з написом «Ні жалобі за катом Росії!». Це активісти однієї із радикальних проросійських організацій, що входить до Національного фронту «Севастополь-Крим-Росія». Інші організації цього об’єднання відмовилися брати участь в політичній акції у день поховання колишнього російського президента.

Один із пікетувальників Святослав Компанієць каже, що вважає Бориса Єльцина найстрашнішим політичним діячем Росії, бо він розвалив велику країну і дозволив пограбувати її народ: «Ми не ображаємо його пам’ять і глибоко жалкуємо за ним, як за людиною, як за християнином. Але ми категорично проти цілої жалобної кампанії, яку затіяла путінська Російська Федерація довкола поховання найпохмурішого політика в історії Росії».

Втім, сильний і різкий вітер швидко порвав плакати пікетувальників і вони за 10 хвилин уже припинили свою акцію.

На «демократичну сутність» тиснули «російські яструби»?

Як відзначає відомий кримський аналітик Микола Семена, в Криму, справді, неоднозначно ставляться до імені Бориса Єльцина і по-різному оцінюють його діяльність на посаді керівника Росії. Проте, сходяться в одному: його вплив на ситуацію в Криму був значний і, якби не це, то події на півострові у 90-ті роки могли б перерости у кровопролиття.

Микола Семена: «В усьому, що робив Єльцин, позначалася його демократична сутність, а з іншого – тиск на нього російських яструбів. Це, очевидно, а також наближення тоді виборів у Росії не дозволили Борису Єльцину остаточно вирішити проблему Чорноморського флоту, що негативно позначається й досі на українсько-російських відносинах і є проблемою як для України, так і для Росії».

Тим часом спікер Верховної Ради Криму Анатолій Гриценко і кримський прем’єр Віктор Плакида надіслали телеграму-співчуття Володимиру Путіну, в якій назвали Бориса Єльцина «видатним державним діячем і сильним політиком».

«Борис Миколайович не раз бував у Криму і залишив про себе добру пам’ять», – мовиться у телеграмі співчуття. А днями російський посол в Україні Віктор Черномирдін повідомив, що Борис Єльцин і цього року збирався до Криму на відпочинок.
XS
SM
MD
LG