Доступність посилання

ТОП новини

Одесити, граючи, вчаться євроінтеграції


Кирило Булкін Київ, 25 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Навіть дуже серйозним речам можна навчитися, граючи. У цьому переконалися студенти й представники громадських організацій Одеси в перебігу ділової гри «Формування майбутнього Європи». Яким чином це допомогло їм осягнути нюанси функціонування інституцій ЄС?

Близько 30-ти молодих одеситів та одеситок у рамках спеціального проекту, який громадські організації Одеси здійснюють за сприяння фонду Конрада Аденауера та фонду «Відродження», на два дні перетворилися в офіційних осіб європейської політики. Одна з умов ділової гри полягала в тому, щоб навіть називати один одного за обраними (згідно зі сценарієм) посадами в Європейській Комісії, Раді ЄС та Європарламенті.

А ще деякі учасники виконували ролі представників країн-кандидатів на вступ до ЄС. За фабулою, яку запропонували тренери, цими країнами були Туреччина та Україна. Дія ж відбувалася умовно у 2009 році.

«Я відчула себе справді міністром!»

Відчути на власному досвіді складність переговорного процесу європейської політики, але водночас практично зрозуміти переваги, які несе в собі членство в ЄС, виявилося цікавим досвідом.

Майбутня соціолог, студентка Одеського Національного університету Вікторія Кляус, була щиро захоплена роллю члена Ради Європейського Союзу: «Дуже сподобався тренінг. Я відчула себе справді міністром! І на практиці, гадаю, що гра краще сприймається людиною, ніж просто пояснення на словах».

Ділова гра краща від сухого лекційного навчання

Підхід, реалізований у рамках ділової гри, справді приносить більше плодів, ніж сухе лекційне навчання. Але водночас він потребує як від самих учасників, так і від тренерів, повної включеності й самовіддачі.

Викладач Одеського університету Ірина Максименко проводить уже не першу ділову гру на теми євроінтеграції, але зізнається, що емоційна напруга щоразу така, як була вперше: «Тренером бути дуже цікаво, єдине що: ти постійно маєш контролювати ситуацію, і виходить, що емоційно ти виснажуєшся до кінця гри повністю».

«Не просто граємо, ми пропонуємо розширити свої знання»

Проте результати тренінгу, на думку Ірини Максименко, цілком компенсують фізичні та психологічні затрати тренерів: «Ми допомагаємо хлопцям і дівчатам зрозуміти, чого ми чекаємо від цієї інтеграції в Європейський Союз, що може ЄС дати нам, що ми можемо дати їм. Ми з ними не просто граємо, ми пропонуємо розширити свої знання, просто в грі, щоб це було легко, щоб це було цікаво, було корисно».

По закінченні тренінгу його учасники заповнили анкети, в яких відповіли на запитання про свої враження від ділової гри. Більшість із них написали, що бажають і далі поглиблювати свої знання про Європейський Союз, щоб згодом на практиці долучитися до роботи задля української євроінтеграції.
XS
SM
MD
LG