Доступність посилання

ТОП новини

У Боріса Єльцина на одному плечі сидів «ангел свободи і демократії», а на другому – «номенклатурний дідько», який і взяв гору в Росії. Українською політичною кризою переймається Європарламент. (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 25 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейські газети далі пишуть про смерть і поховання в Росії її першого президента Боріса Єльцина. Оглядачі звертають увагу і на роль Єльцина в історії, і на те, що поховали його на Новодєвічому цвинтарі неподалік від скинутого колись Нікіти Хрущова та поряд з циркачем Ігорєм Кіо. Не забуває преса і про Україну, зокрема, про обговорення гостроти української кризи в Європарламенті.


Лондонська «Файненшел Таймс» вважає, що «Росія підковзнулася на шляху до нової епохи Єльцина» і причиною цьому була та ж сама нафта. Бо, на думку «ФТ», різке падіння світових цін на нафту в 1985 році змусило Горбачова, а потім Єльцина і Путіна, в перший термін його правління, провадити реформи в Росії. І лише енергетичний бум на початку нового тисячоліття приніс Москві спокій і припинення демократичних та ринкових реформ, які активно були розпочалися в державі при Єльцині. «Файненшел Таймс» вважає, що швидке нафто-збагачення «принесе Росії плачевні наслідки в довготривалій перспективі». Тоді лиши стане зрозуміло, що «при Єльцині народилася нова, демократична Росія».

Лондонська «Таймз» помістила у середу статтю одного з лідерів нинішньої російської опозиції Гаррі Каспарова, який не сумнівається, що «на одному плечі у Єльцина сидів ангел свободи і демократії, який нашіптував про вибори і капіталізм. На другому – номенклатурний дідько, що підказував своє: важливість влади і привілеїв. І, врешті-решт, дідько взяв гору –спадкоємцем призначено Владіміра Путіна».

А німецька «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» підкреслює, що Владімір Путін використав елементи невдоволення росіян деякими промахами Єльцина і зміцнив своє правління та централізм влади в Росії. Газета має на увазі використання невдоволення «олігархами», яких Путін частково розігнав, а частково використовує, а також те, що Єльцину «створили» конституцію для підсилення його влади і цього нинішній президент не скасував, хоча народ критикує документ до сьогодні.

І вже італійська «Ла Репуббліка» зазначає, що Єльцина поховали між могилами циркача Іґоря Кіо та актора Євґенія Урбанского, який грав колись в кіно роль радянського директора заводу. Газета резюмує – «Це метафора Росії».

Порятунок для Києва – компроміс між різними силами?

Польські ЗМІ, зокрема інтернет-сайт «Польського радіо», пишуть про обговорення у середу в Європарламенті української політичної кризи. Оглядачі зауважують, що це обговорення України зініціював польський чільник, голова комісії Європарламенту із зовнішньої політики Яцек Саріюш-Вольский. Не оминають також у Польщі й те, що українське питання у порядку денному Європарламенту стоїть поряд із питанням про боротьбу з підробкою товарів. Україна вже давно користується у Європі негативною репутацією щодо піратської продукції.

Австрійське видання «Стандарт» друкує інтерв’ю з литовським прем’єром Кіркіласом, який нещодавно побував у Києві. Литовський політик стверджує, що загроза розколу України реальна та цьому сприяє нинішня політична криза, загострення стосунків між «помаранчевими» та «синіми» і що «корупція – одна з найбільших проблем України». Кіркілас вважає, що порятунком для Києва може бути компроміс між різними силами щодо збалансованого розподілу влади між президентом і парламентом.
XS
SM
MD
LG