Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина: новий Президент — нове обличчя країни?


Сергій Драчук Прага, 27 квітня 2007 (RadioSvoboda.ua) — У Туреччині сьогодні починають обирати нового президента країни. Ця посада більше церемонійна, але оглядачі вже коментують можливі зміни в Туреччині, якщо головою держави стане, як очікують, поміркований представник ісламістських кіл.

Владна нині в Туреччині Партія справедливості й розвитку висунула на президента країни свого представника, нинішнього міністра закордонних справ і віце-прем’єра Абдуллаха Ґюля. Партію зараховують до «поміркованих ісламістських» сил, але її керівник, прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган, знаний своєю радикальнішою прихильністю до ісламу.

Днями він розвіяв побоювання, які вже виникали від припущень, що він сам кандидуватиме на президента. «На одинадцятого президента республіки після інтенсивних оцінок і вивчення ситуації виникло ім’я єдиного кандидата. Це той, із ким ми планували і втілювали наш рух — мій брат Абдуллах Ґюль», — оголосив Ердоган у парламенті про рішення своєї партії.

«Європейське обличчя» ісламістів

Ґюля нерідко називають «європейським обличчям» ісламістських кіл. Економіст із британською освітою, 56-річний Абдуллах Ґюль із 2003 року очолює міністерство закордонних справ Туреччини і веде її переговори з Європейським Союзом; перед тим він недовго побув і прем’єр-міністром Туреччини.

Палацовий комплекс Чанкая в Анкарі, офіційна резиденція Президента Турецької Республіки
І після оголошення про його кандидатуру Ґюль відразу заявив, що в разі обрання представлятиме інтереси всіх кіл у країні: «Я діятиму відповідно до конституції, яка визначає, що президент символізує єдність Турецької Республіки».

Це обрання — а президента в Туреччині обирає парламент — йому практично гарантоване: його Партія справедливості й розвитку має в парламенті більшість. Як вважають, прихильникам Ґюля забракне необхідних двох третин голосів у перших двох колах виборів, але вже в третьому для обрання досить простої більшості.

Президента в Туреччині обирають на єдиний семирічний термін. Повноваження чинного голови держави Ахмета Недждета Сезера збігають 16 травня.

Ісламська хустина чи міні-спідниця?

Але попри слова Абдуллаха Ґюля в країні й за кордоном усе-таки трохи непокояться. Бо недарма називав його прем’єр своїм «братом». А ще всі пригадують, що дружина Ґюля скрізь ходить в ісламській хустині — це майже демонстративний крок для родички державного діяча Туреччини, де таку хустину взагалі заборонено носити в багатьох публічних місцях. Принаймні нині вхід до президентського палацу жінкам у такій хустині закритий.

І тепер одні сподіваються, що новий Президент зробить щось із цією забороною та іншими обмеженнями для палких прихильників ісламу — а інші починають побоюватися за свободу вживати алкоголь чи носити міні-спідниці…
XS
SM
MD
LG