Доступність посилання

ТОП новини

У Європі борються з насиллям на робочому місці


Наталія Вікуліна Брюссель, 26 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Запобігти переслідуванням і насиллю на робочому місці – такою є мета угоди, яку підписали в Брюсселі керівники Європейської конфедерації профспілок та промислових спілок Європи. Таким чином європейські роботодавці зобов’язалися боротися з будь-якими виявами насилля на роботі.

Фізичного, психологічного чи сексуального насилля зазнають протягом одного року 5 відсотків усіх працівників. Найбільше страждають жінки, службовці та працівники великих компаній, найчастіше насилля на роботі трапляється в галузі медицини, соціальних справ, освіти, транспорту, в адміністраціях, готелях і ресторанах. Насилля на роботі буває як у поодиноких випадках, так і систематичним, воно виникає між колегами, між начальниками і підлеглими, а також за участю третьої сторони – клієнтів, пацієнтів, учнів тощо.

Генеральний секретар Європейської конфедерації профспілок Джон Монкс наголошує: “Переслідування і насилля коштують дуже і дуже дорого, вони завдають збитків як людям, так і організаціям у деяких випадках. Через насилля люди бояться іти на роботу, переживають біль, їхній моральний стан погіршується, а якість їхнього життя знижується. Цим людям важко у родинному житті та з друзями, до того ж можуть виникнути серйозні витрати на ліки”.

Компанії зобов’язані боротися з насиллям на робочому місці

Підписавши Угоду про переслідування і насилля на роботі, ця конфедерація і три промислові спілки Європи зобов''язали свої компанії боротися з насиллям на робочому місці. Так, відтепер чимало європейських компаній мають підвищувати свідомість роботодавців і працівників, щоб не допустити переслідувань на роботі. Підприємства зобов''язані чітко заявити всім робітникам, що не будуть миритися із переслідуванням і насиллям. Якщо ж інцидент все-таки трапиться, компанії мають з необхідною тактовністю розслідувати справу, покарати винуватця, а жертві надати необхідну допомогу.

Європейська конфедерація профспілок та промислові спілки Європи готували Угоду про переслідування і насилля на роботі впродовж 10 місяців. Перед початком переговорів вони консультувалися з Єврокомісією.

Комісар ЄС з працевлаштування Владімір Шпідла, який був присутній на церемонії підписання угоди, зауважив: “Соціальна Європа зробила сьогодні один крок уперед. Нинішні механізми для захисту здоров''я і безпеки працівників доповнюються угодою проти насилля на роботі. Це є подальшим доказом, що соціальні партнери Європи працюють і роблять конкретні результати для працівників і підприємств у Європі”.
XS
SM
MD
LG