Доступність посилання

ТОП новини

Президенти України та Польщі відзначили у Варшаві роковини операції «Вісла» і разом молились за її жертви


Єва Поштар Варшава, 27 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У п''ятницю у Варшаві та Перемишлі почались заходи з відзначення роковин депортації польських українців. З цієї нагоди до Варшави прибув Президент України Віктор Ющенко. Глави держав підписали політичну декларацію про 60-ліття операції «Вісла» a також план дій, так звану дорожню мапу українсько-польських відносини y 2007-2008 роках.

Президент України Віктор Ющенко та Президент Польщі Лех Качинський під час зустрічі у Варшаві 27 квітня 2007 р.
(epa)
Під час короткого візиту до Варшави Президент України Віктор Ющенко молився спільно з поляками за жертви комуністичної влади Польщі. Опісля він зустрівся з представниками української громади Польщі.

Віктор Ющенко: «Мені приємно бути якраз у цей день у Польщі і демонструвати разом із польським президентом, разом із українською громадою велике шанування нашої історії і нашого сьогоднішнього дня».

Депортували близько 150 тисяч українців

27 квітня 60 років тому польська комуністична влада почала виселяти українців із їхніх корінних земель – нинішніх південно-східних теренів Польщі. Привід – потреба знищити українське збройне підпілля, УПА. Весною 1947 року з території Підляшшя, Холмщини, Надсяння та Лемківщини до північних та західних регіонів Польщі було виселено близько 150 тисяч українців.

Згадуючи події з історичного минулого і з поглядом у майбутнє, глави українських і польських церков відслужили екуменічний молебень.

Про важливість відзначення роковин операції «Вісла» наголосила голова перемишльського відділення Об''єднання українців у Польщі Марія Туцька: «Думаю, це символ, що попри відстань у 60 років, збереглась наша історична пам''ять. Нас мало не бути. Ми, все-таки, вистояли, ми є. Полонізаційні процеси ведуть до того, щоб нас не було. Роковини ще раз доводять, що ми все-таки живі і пам''ятаємо».

Президенти говорили і про сьогодення, і про майбутнє

У Варшаві Президент України Віктор Ющенко та польський Президент Лех Качинський підписали план українсько-польської співпраці так звану дорожню карту.

Лех Качинський: «Дорожня карта стосується майбутнього. Ми в ній представили наші плани українсько-польської співпраці. Зокрема, говориться там про зустріч президентів, присвячену енергетичним питанням, що відбудеться 11-12 травня. Ми потім ще раз зустрінемося в травні. Даємо Європі приклад співпраці двох дружніх народів. Один із них уже в ЄС, а другий поки що ні. Я хочу запевнити, що Польща робитиме все для того, щоб Україна скоро була в Євросоюзі».

Віктор Ющенко: «Ми сьогодні хотіли наголосити, що ми стратегічні партнери. Ми дивимось не тільки в минуле».
XS
SM
MD
LG