Доступність посилання

ТОП новини

У Львові вшановують 60-річчя примусової депортації українців


Галина Терещук Львів, 27 квітня 2007 (Radiosvoboda.Ua) – 27 квітня в Україні та Польщі відзначають 60-річчя операції «Вісла» – примусового виселення українців із етнічних українських земель, які належать нині Польщі. Холмщина, Лемківщина, Надсяння, Підляшшя – мешканці цих територій стали жертвами депортації.

На законодавчому рівні досі не визначений статус цих людей. Жертв депортації вшанували президенти України та Польщі. З Польщі Президент Ющенко прибув до Львова, де у Львівському оперному театрі взяв участь у вечорі-реквіємі.

Україна не визнає переселенців примусово депортованими

У вересні 1944 року між урядом УРСР і Польським комітетом національного визволення була підписана угода про евакуацію українського населення з території Польщі та польських громадян з території УРСР. Це примусове переселення тривало до середини 1946 року, і тоді депортували півмільйона українців із прабатьківських земель.

Однак польська сторона і далі домагалась продовження депортації. «Українське питання» Польща вирішила у 1947 році, коли 28 квітня розпочала операцію «Вісла», внаслідок якої протягом кількох днів було примусово виселено на північні та західні (колишні німецькі) терени Польщі ще близько 150 тисяч українців.

Відтак примусова депортація українців з етнічних земель тривала з 1944 до 1951 року. Долі 700 тисяч українців були зламані. Тисячі людей були вбиті.

Сьогодення переселенців

Сьогодні більшість переселенців мешкають переважно у Західній Україні. І віддавна вони домагаються визнання їх на законодавчому рівні. Польща, на відміну від України, виплачує примусово депортованим полякам з України гроші – 20% від вартості усього втраченого майна.

Тоді як український парламент навіть не провів належного слухання щодо примусової депортації.

Володимир Середа, голова товариства «Надсяння», уся родина якого була депортована і втратила усе майно, зауважив, що є кілька законопроектів, які стосуються політично-правових оцінок депортації, але досі Верховна Рада нічого не ухвалила.

Володимир Середа: «Я ознайомився зі зміненим варіантом законопроекту, який переданий Мінюстом у Кабінет Міністрів, і його розглядає їхня юридична служба. Наразі повна тиша. У цьому законопроекті вводиться статус примусово переселених, тобто це уже називається депортація».

28 квітня на Львівщині день жалоби за жертвами депортації

Голови обласних адміністрацій та рад Західної України ухвалили звернення до керівників держави з проханням врегулювати на державному рівні питання, які стосуються депортованих українців і дати правову й політичну оцінку примусовому переселенню.

Нині десятки справ депортованих українців перебувають на розгляді у судах. Люди вимагають від України матеріальної компенсації за втрачене майно.

На Львівщині відзначення 60-річниці від часу проведення примусової депортації українців з етнічних земель обласна влада обмежила публічними заходами 27 квітня у Львівській опері та конференцією.

28 квітня на Львівщині оголошений днем жалоби за жертвами депортації.
XS
SM
MD
LG