Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція в Туреччині хоче дострокових парламентських виборів і не хоче Президента-ісламіста


Сергій Драчук Прага, 30 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Опозиційні партії в Туреччині хочуть через Конституційний Суд визнати нечинними президентські вибори і домогтися дострокових парламентських виборів, щоб не допустити до повного контролю над країною владну нині ісламістську партію. До них приєдналися підприємці. Своє слово додають і військові — захисники світського характеру турецької держави. А в Стамбулі близько мільйона громадян на демонстрації закликали ісламістів зняти свого кандидата на Президента.


Об’єднання великого бізнесу Туреччини закликало в неділю до передчасних парламентських виборів. Такі вибори абсолютно необхідні, щоб зберегти в країні демократію і світський характер, мовиться в заяві Асоціації турецьких промисловців і підприємців, яку зачитали на телебаченні.

Дочасні вибори хоче спричинити й низка опозиційних партій. У п’ятницю вони бойкотували перше коло виборів у парламенті Президента Туреччини, так що в ньому взяли участь менше від двох третин депутатів. Опозиція вважає, що такі вибори нечинні, і хоче, щоб це підтвердив Конституційний Суд. Якщо Суд так і вирішить, це автоматично означатиме дострокові вибори парламенту, а також продовження повноважень нинішнього світського Президента країни.

Пристрасті в Туреччині наростають саме навколо виборів Президента. Єдиний кандидат, нинішній віце-прем’єр і міністр закордонних справ, представник владної ісламістської Партії справедливості й розвитку Абдуллах Ґюль, заявляє, що дотримуватиметься Конституції держави: «Я діятиму відповідно до Конституції, яка визначає, що Президент символізує єдність Турецької Республіки».

Загроза світському характерові

Конституція визначає також і світський характер Турецької Республіки. Але попри обіцянки Ґюля нині чимало хто вважає, що цей характер може опинитися під серйозною загрозою, якщо представник Партії справедливості й розвитку, хай навіть поміркований, яким вважають Ґюля, обійме і третю з найвищих посад країни, бо в руках цієї партії вже є крісла Прем’єр-міністра і спікера парламенту.

Тож близько мільйона турків вийшли в неділю на вулиці Стамбула з вимогою до ісламістів відкликати свого кандидата. Абдуллах Ґюль уже відповів відмовою зняти свою кандидатуру.

Іще одним, і вельми потужним і впливовим гравцем, до справи ввійшло турецьке військо. Ця найповажаніша серед мешканців Туреччини інституція відіграє в цій країні незвичну для інших держав роль захисника її світського курсу і за останні чотири десятиліття вже чотири рази скидала занадто проісламські, на думку армії, уряди — коли політичним тиском, а коли й просто воєнним переворотом.

І в п’ятницю Генеральний штаб Збройних Сил застеріг нинішній уряд ісламістів, що захистить світський і демократичний характер держави. Уряд у суботу різко відкинув попередження військових.

А Конституційний Суд Туреччини, як очікують, може винести ухвалу щодо чинності виборів Президента вже в середу.
XS
SM
MD
LG