Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні у Вашингтоні починається щорічний саміт США — ЄС


Головні теми обговорення у Вашингтоні — розвиток торговельних відносин, проблема кліматичних змін, питання енергетичної та міжнародної безпеки.

Головні теми обговорення у Вашингтоні — розвиток торговельних відносин, проблема кліматичних змін, питання енергетичної та міжнародної безпеки.

Серед учасників саміту — президент США Джордж Буш, голова Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу та канцлер Німеччини, яка головує зараз в Євросоюзі, Анґела Меркель.

Саміт покликаний продовжити зближення між Сполученими Штатами та Європейським Союзом, перешкодою якому декілька років поспіль була американська військова кампанія в Іраку. Хоча в американських і європейських лідерів зберігаються розбіжності в оцінках війни в Іраку, це питання, на думку спостерігачів, уже відійшло в їхніх відносинах на другий план.

Першочерговими знову стають питання вільної торгівлі та інші міжнародно-політичні проблеми. Очікується, що лідерам вдасться домовитись про спрощення бюрократичних процедур у міжконтинентальній торгівлі.

Оглядачі також прогнозують підписання договору про «відкрите небо», який дозволить американським і європейським авіакомпаніям із наступного року здійснювати рейси до будь-яких міст іншого континенту.

Лідери Євросоюзу очікують також від США зняття візових вимог до громадян середньоєвропейських держав, які нещодавно стали членами ЄС. Однак, як стверджують спостерігачі, Білий Дім поки не готовий до такого кроку.

Американська сторона очікує від саміту у Вашингтоні підтримки європейцями дипломатичного тиску на Іран, схвалення плану ООН щодо врегулювання проблеми зі статусом незалежності сербського краю Косово.

США також сподіваються виробити спільну позицію з європейцями щодо побудови у Польщі та Чехії елементів американської системи протиракетної оборони.
XS
SM
MD
LG