Доступність посилання

ТОП новини

Втрати КСУ. Президент Віктор Ющенко звільнив суддю Валерія Пшеничного


Тетяна Ярмощук Київ, 1 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Офіційна мотивація звільнення судді Валерія Пшеничного – порушення ним присяги. Про це мовиться на офіційному сайті Президента. Глава держави посилається на статтю 106 Основного Закону.

Заступник міністра Кабінету Міністрів Олена Лукаш в інтерв’ю Радіо Свобода розцінила звільнення судді Пшеничного як прагнення Президента заблокувати роботу Конституційного Суду: “Він виданий для того, щоб не дати Суду розглядати подання народних депутатів про неконституційність рішень Президента щодо дострокового припинення повноважень Верховної Ради. Указ ухвалений з перевищенням повноважень та грубо суперечить чинному законодавству. У даному випадку Президент, перебравши на себе функції Суду, Вищої ради юстиції, Верховної Ради, самостійно встановлює ким і за яких умов було вчинено дію, яка, на думку Президента, є порушенням присяги судді. Такі дії є розправою над суддівською гілкою влади”.

Представник Блоку Юлії Тимошенко Євген Корнійчук називає Указ Президента про звільнення судді Валерія Пшеничного правильним, однак запізнілим кроком. Разом з тим, пан Корнійчук висловлює здивування, чому Президент звільнив лише Пшеничного: “Чому він не звільнив Станик і третю людину за своєю квотою? Була велика кількість звинувачень щодо непрофесійної діяльності і хабарництва з боку цих осіб. Звичайно, це не доведено у суді, але принаймні призупинити їхню роботу до повного розслідування він мав давно”.

Президент більше зважає на політичні засоби боротьби, ніж на юридичні. Так звільнення Валерія Пшеничного прокоментував політолог Сергій Таран: “В умовах конституційної невизначеності надзвичайно велике значення має політична рішучість. Це дуже гарний знак для інших суддів КСУ, які розумітимуть, що може бути, якщо не враховувати всіх нюансів української політики”.

25 квітня, під час розгляду подання представників коаліції щодо встановлення конституційності президентського Указу від 2 квітня, Валерій Пшеничний звинуватив Секретаріат Президента у неправомірних діях. Причина – лист за підписом Президента на ім’я голови КСУ із проханням надати стенограму засідань Суду.
XS
SM
MD
LG