Доступність посилання

ТОП новини

Відзначення 100-річчя від дня народження відомої шведської письменниці Астрід Ліндгрен


Богдана Костюк Київ, 1 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) –Травень у країнах Скандинавії - місяць пам‘яті Астрід Ліндгрен. Ім‘я цієї дитячої письменниці з Швеції добре знане у цілому світі

Вранці, визираючи у вікно для перевірки погоди на день, не дивуйтеся, почувши звук моторчика десь нагорі: ймовірно, до вас у гості завітав Карлсон, що мешкає на даху. А пробігаючи по дорозі на роботу через сквер, озирніться довкола – десь тут прогулюється смішне дівчисько на ім‘я Пеппі–Довга Панчоха. Ці літературні герої нині мандрують скандинавськими містами і містечками – на відзнаку 100-річчя від дня народження їхньої “матусі” Астрід Ліндгрен.

Голова оргкомітету з відзначення цієї події – шведська письменниця і культуролог Біргітта Теранденн розповіла: “На честь сторіччя Астрід Ліндгрен відкриваються виставки та конференції у багатьох країнах, у Стокгольмі ми експонуватимемо тисячі примірників книг Ліндгрен, перекладені десятками мов світу. Письменниця пішла з життя 5 років тому – але її герої і далі серед нас. Сподіваюся, Пеппі – Довга Панчоха знайшла своє місце у цьому житті. Мені чомусь видається, що вона... вийшла заміж за веселого і розумного хлопця і почувається щасливою. А Карлсон придбав собі мансарду у самому центрі Стокгольма, і не з’являється на люди – йому затишно у новій домівці. А ми намагаємось зробити все можливе, щоб люди пам‘ятали Астрід Ліндгрен”.

Герої шведської письменниці живуть своїм звичним життям і їх анітрохи не засмучує, що дорослі, заклопотані повсякденними клопотами, не помічають їх. Тому що насправді і Карлсон -“мужчина у розквіті сил”, і дівчисько Пеппі живуть у серцях і фантазіях маленьких землян у різних куточках планети. І, як каже пані Теранденн, Карлсон комфортно почувається на котромусь із львівських дахів, а Пеппі та її друзі – у густих київських парках, на дніпровських кручах.
XS
SM
MD
LG