Доступність посилання

ТОП новини

День міжнародної солідарності трудящих.


Віталій Пономарьов Київ, 1 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 1 Травня – День міжнародної солідарності трудящих. Колись це свято називалося Днем міжнародної пролетарської солідарності, а починалося воно зі страйку робітників у Сполучених Штатах Америки 121 рік тому.

В останній третині ХІХ сторіччя у Сполучених Штатах Америки поширилася традиція укладати трудові угоди 1 травня. 1886 року у цей день відбувся загальнонаціональний страйк з вимогою запровадження восьмигодинного робочого дня. Тоді застрайкували близько трьохсот п’ятдесяти тисяч робітників майже дванадцяти тисяч підприємств Нью-Йорка, Філадельфії, Чикаґо, Луїсвілла, Сент-Луїса, Мілуокі та Балтімора.

3 травня у Чикаґо відбулися сутички страйкарів зі штрейкбрехерами. Під час розгону страйкарів поліція застосувала зброю, від чого загинули 6 осіб. Наступного дня на мітингу на площі Хеймаркет від кинутої невідомим бомби загинув поліцейський, і поліція знову відкрила вогонь. Пізніше суд виніс сімом страйкарям смертний вирок, з них четверо були страчені, один загинув у камері, а двоє були згодом засуджені до довічного ув’язнення.

На спомин про загиблих Американська федерація праці призначила на 1 травня 1889 року загальнонаціональну маніфестацію солідарності робітників. З огляду на це, делегати Міжнародного соціалістичного конґресу, який відбувся того ж року у Парижі, вирішили щороку відзначати 1 травня як День міжнародної пролетарської солідарності.

В Україні цей день вперше був відзначений 1890 року у Львові. На зламі століть відбулися першотравневі сходки, мітинги і страйки у Чернігові, Катеринославі, Кременчуці, Одесі, Черкасах, Ужгороді, Сімферополі та Києві. А 1 травня 1900 року у Харкові відбулася перша в Україні велика політична демонстрація, в якій взяли участь 10 тисяч осіб.
XS
SM
MD
LG