Доступність посилання

ТОП новини

У Криму мітингували попри початок курортного сезону


Володимир Притула Сімферополь, 1 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму сьогодні теж мітингували. Особливо старалися місцеві комуністи, які зібрали під свої знамена кілька сотень прихильників. Намагалися не відставати і керівники автономії та російські дипломати, які на демонстрацію вийшли під прапорами Партії регіонів. Проте не всі в автономії мітингували. Сьогодні в Ялті офіційно розпочався курортний сезон.

Лідер кримських комуністів Леонід Грач: Першотравень лише під червоними прапорами!
Перші особи автономії на першотравневій демонстрації у Сімферополі.
Однією з відмінностей нинішнього святкування від минулорічних – відсутність революційних пісень. Із гучномовців линули лише естрадні мелодії часів кінця радянського періоду. Відчувалося, що місцева влада цьогорічний першотравень намагалася зробити ностальгійним, але деідеологізованим святом.

Свято не без ідеологічного навантаження

Проте кримські комуністи не дали їм цього зробити: “Хай живе Комуністична партія України! Ура!” Комуністи за традицією йшли перші, йшли довго, хоч їхня колона була значно меншою, аніж торік. Спершу вони поклали квіти біля пам’ятника Леніну, потім їхній лідер Леонід Грач дав інтерв’ю журналістам, в якому назвав укази Президента Ющенка незаконними, а потім, у короткому зверненні до присутніх сімферопольців досить гостро “наїхав” на своїх партнерів з проурядової коаліції:

“Це свято по-справжньому можна і потрібно відзначати лише під червоними прапорами! Всі, хто йтиме після нас під іншими прапорами, – це люди, які відібрали у вас єдину вітчизну, відібрали заводи і фабрики, позбавили вас робочих місць, позбавили вас будь-якої перспективи! Ось це означають всі ті прапори, окрім червоних. І так до них ставтеся!”, - заявив Леонід Грач.

Після комуністів ішла колона, яку очолювали кримські керівники – спікер місцевого парламенту Анатолій Гриценко, прем’єр-міністр автономії Віктор Плакида. Над нею – лише прапори Партії регіонів. І хоча поруч – активісти Російського блоку – жодного російського стягу. Втім, попри державний статус свята, і жодного
Генеральний консул Росії Олександр Ніколаєв у колоні Партії регіонів.
державного українського. Зате під партійними стягами “регіоналів” журналісти помітили російського дипломата Олександра Ніколаєва. Керівник Генерального консульства Росії в Сімферополі демонстрував свою солідарність у колоні Партії регіонів.

На 1 Травня у Криму відкрили курортний сезон

У першотравневій демонстрації у Сімферополі взяли також участь представники Партії “Союз”, НДП, СДПУ(о) і навіть БЮТу. Проте, як відзначили журналісти, цього року масовість під час першотравневих акцій була меншою, аніж торік. В Ялті ж Першотравень відзначили оригінально – не як революційне чи державне свято, а організувавши урочистості з нагоди відкриття курортного сезону.

Приїзд російського співака Миколи Баскова став “родзинкою” свята, а ще був карнавал, етнографічний фестиваль, концерти і дискотеки. Чекали на святі і перших керівників автономії. Каже оглядач однієї із місцевих газет Ленур Юнусов:

“Мене здивувало сьогодні те, що все керівництво Криму сьогодні перебуває на демонстрації в Сімферополі. Тоді як в Ялті сьогодні відбувається більш важлива для Криму подія – відкриття курортного сезону.Вперше він відкривається так рано. І не слід пояснювати, наскільки це важливо для Криму, щоб відкриття сезону пройшло добре”.
XS
SM
MD
LG