Доступність посилання

ТОП новини

Польща відзначила перше травня молебнями, демонстраціями та сімейними маївками


Єва Поштар Варшава, 1 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У першотравневих демонстраціях у Польщі взяло участь близько тисячі демонстрантів, прихильників так званих лівих партій. Водночас активісти профспілки "Солідарність" брали участь у молебнях та поклали квіти до могил жертв комунізму. Це пов’язане з тим, що першого травня Римо-католицька церква віддає шану святому Йосифові - покровителю робітників. Польські соціологи вважають, що так, як колись, поляки вже не відзначають першотравневе свято. Воно перетворилось на відпочинок, екскурсії, участь у родинних маївках на повітрі.

У Польщі першотравневе свято відзначають на два способи: скажімо, в Познані ранком в Римо-католицькій церкві відслужили молебень за тих, хто в пошуках роботи їдуть за кордон. Вірні також молились за працедавців, щоб ті справедливо ставились до своїх робітників. Подібний молебень відбувся також і у Варшаві. Опісля активісти профспілки "Солідарність" поклали квіти на могили жертв комунізму.

У Варшаві відбулись три малолюдні першотравневі демонстрації лівиці

Одну акцію організувала партія Нова лівиця. Участь взяло близько 120 осіб. Учасники несли гасла проти визискування робітників, заклики до покращення умов праці.

«Хочемо, щоб поляки не були змушені в пошуках роботи емігрувати за кордон», - сказав лідер Комуністичної партії Польщі.

Близько тисячі осіб, за підрахунками правоохоронців, взяли участь у демонстрації, проведеній у Варшаві партією Союз демократичної лівиці (SLD) та Всепольським порозумінням профспілок (OPZZ). Голова Союзу демократичної лівиці Войцех Олейничак заявив: «Ми прийшли до стін парламенту, щоб протестувати проти поганих законів, які щораз пропонують нам брати Качинські. Це декомунізація, люстрація. Я закликаю усі фракції парламенту: схаменіться. Треба зайнятись роботою, корисною для людей. Перед нами багато роботи, бо закон "Право праці в Польщі" надто часто порушується, надто мізерна мінімальна та середня заробітна платня».

За словами генерального секретаря партії Союз демократичної лівиці Гжегожа Наперальського, робітничий рух мав у своїй історії багато темних сторінок: «Сьогодні люди по-різному хочуть це відзначати. Мета в нас одна: боротьба за права робітників».

Лідери Союзу демократичної лівиці разом із варшав''янами відзначали 1 травня як річницю вступу Польщі до Євросоюзу. У столичному парку відбувся мітинг, так звана Європейська маївка. «Це лівиця ввела Польщу до ЄС,- сказав пан Наперальський, - тоді президентом Польщі був Александр Квасневський».

Демонстрації у Варшаві охороняли 350 працівників поліції.
XS
SM
MD
LG