Доступність посилання

ТОП новини

Як у Дніпропетровську зникла заповідна зона


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 1 травня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) - В Україні поменшало ще однією заповідною територією. У Дніпропетровську, в одному зі спальних районів, вигоріла частина Лівшинської балки. Це унікальний екологічний комплекс з «червонокнижними» рослинами, де раніше планували організувати заповідник. Наразі з’явилася підозра, що пожежа не була випадковою. Кому вигідне знищення балки?

Рідкісний вид степової ковили і ще чотири види рослин, занесених до Червоної книги України, — такі втрати від пожежі у балці на житловому масиві «Ігрень». Мешканці мікрорайону підозрюють: це був умисний підпал. На місці пожежі знайшли вигорілу автомобільну шину —її, як переконані люди, зловмисники підпалили і пустили, як перекотиполе, по схилу, щоб вогонь швидше розповсюджувався.

Міліція про інцидент нічого не відає

Міліція версію щодо навмисного підпалу не підтверджує. В обласному управлінні МВС кажуть, що взагалі нічого не знають про цей інцидент. Ось що повідомив Радіо Свобода співробітник Центру громадських зв’язків:

«Ми даною інформацією взагалі не володіємо. Абсолютно. Що на «Ігрені» щось горіло, ми не можемо ані спростувати, ані підтвердити, тому що в наших зведеннях цього нема».

У підпалі балки переконані і дніпропетровські “зелені”. Вони підозрюють численних “мисливців” на металевий брухт, які нишпорить поруч, на Ігренському смітнику.

Угіддя Лівшинської балки найближчим часом теж мали стати територією цих людей, бо міська влада планувала влаштувати тут муніципальний полігон, куди б вивозили всілякий непотріб з мільйонного міста. Тепер, вважають у Партії зелених, коли частина унікальної екосистеми вигоріла, будівництво міського смітника викликатиме менше заперечень.

Заступник голови обласного осередку Партії зелених Олексій Ангурець:

«На Ігренському звалищі були якісь структури, фірми, які займалися вилученням металу. І я так розумію, вони розраховували на свою подальшу роботу. І, можливо, у нас поки що доказів нема, що ці структури або через ці структури було це зроблено».

Якщо підпал, то вигідний кому?

Не на мікрофон «зелені» кажуть, що пожежа в балці вигідна і міській владі. На околицях Дніпропетровська залишилось дуже мало вільних земель, а відходи ж кудись треба складувати. Тепер таке місце є. Громадських слухань щодо розташування смітника вирішили не проводити. Чому, я запитала у голови комісії з природних ресурсів обласної ради Сергія Шапрана:

«Вже треба ухвалювати рішення. Політикам зручно все це затягувати і використовувати у своїх політичних цілях. Це все одно, що проводити громадські слухання, коли людина в реанімації, в комі. От давайте будемо проводити слухання, обговорювати, що та як. Я думаю, ми просто отримаємо труп».

Тим часом екологи підраховують збитки — кажуть, ще один такий підпал — і унікальну екосистему ніколи не вдасться відновити. Для мешканців регіону зникнення Лівшинської балки — непоправна втрата. Дніпропетровська область і так має найменший показник природно-заповідних території — усього 1% від загальної площі області, а це майже увосьмеро менше, ніж в інших регіонах.
XS
SM
MD
LG