Доступність посилання

ТОП новини

Тоні Блер відзначає 10 річницю перебування при владі у Великій Британії


Олекса Семенченко Лондон, 1 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У вівторок британські оглядачі, виборці та сам прем’єр-міністр Тоні Блер оцінюють спадщину десятиріччя його перебування при владі. Блер святкує цю дату за умов падіння його популярності незадовго до виходу у відставку, яка, як він сам уже оголосив, відбудеться не пізніше вересня поточного року.


Опитування громадської думки свідчать про значне падіння популярності прем’єр-міністра Тоні Блера. Наприклад, згідно з останніми повідомленнями дослідницької організації YouGov, сьогодні дві третини респондентів не довіряють йому. Якщо у рік приходу до влади 1997 року рівень його популярності становив 63 відсотки, то нині він знизився до лише 22. Те, що найбільше мусить турбувати однопартійців Блера, є найнижчий рейтинг лейбористів за весь час з 1983 року. Адже він зареєстрований у тиждень виборів до валійської та шотландської асамблей та до місцевих рад, на котрих їм прогнозують нищівну поразку.

Сам Блер такий стан речей називає цілком природним: “Коли ви перебуваєте при владі 10 років, люди зазвичай виробляють якусь сталу думку про вас: в той чи інший бік. Іноді не в той бік, який вам хочеться… Врешті-решт, важливо й далі сумлінно працювати і втілювати замислене. А люди вас оцінять пізніше”.

Проте люди оцінюють Блера вже тепер. В опитуванні на замовлення щоденника Independent, 69 відсотків респондентів заявило, що правління Блера найбільше запам’ятається його роллю в іракській війні. Друга за чисельністю група, що складається лише з 9 відсотків опитаних, вважають найважливішими тісні союзницькі стосунки прем’єра з президентом США Джорджем Бушем. Шість відсотків запам’ятають Блера через його роль у мирному врегулюванні у Північній Ірландії. Та, незважаючи на непопулярність війни в Іраку серед британців, на питання, чи був Блер швидше добрим, ніж поганим прем’єром, 61 відсоток висловився на користь голови уряду.

Соратники Блера вважають, що падіння популярності Лейбористської партії не можна пов’язувати напряму лише зі ставленням британців до прем’єра

Близький до Блера уповноважений Європейської комісії Пітер Мандельсон про падіння популярності Лейбористської партії сказав: "Це є відображення росту цинічного ставлення британців до політики взагалі. Вони відчувають, що їм ніхто не каже правди, що політики лише шукають виправдань замість того, щоб справді провадити зміни. Багато із цього є лише вигадкою мас-медіа. Адже добрі новини непопулярні в читачів. Тож медіа більш зацікавлені подати вам чийсь скальп на жердині”.

Проте слід також зазначити, що деякі оглядачі все-таки віддають належне Блерові за серйозний вияв солідарності з американським народом після атаки терористів на США 11 вересня 2001 року, за мирне врегулювання в Ольстері, за підтримку заявки Лондона на проведення Олімпіади 2012 року, за прояв лідерства в тяжкі для монархії дні після загибелі принцеси Діани, а також за реформи в галузі освіти та встановлення мінімального рівня заробітної платні.

Очікується, що Блер піде у відставку вже найближчим часом. Це може статися наступного тижня після відновлення автономії у Північній Ірландії.
XS
SM
MD
LG