Доступність посилання

ТОП новини

Орхідеї ростуть лише у тропіках… А ще кілька днів тому росли і під Києвом


Ірина Перешило Київ, 4 травня 2007 (RadioSvoboda.ua) — Кілька днів тому в околицях Києва, на Святошинських ставах знищили велику кількість рідкісних рослин, які перебувають під охороною Закону України про Червону книгу. Хто вкоротив віку унікальним квітам і травам?

…Орхідеї ростуть не лише у тропіках — в Україні також. І не десь, як едельвейси, на вершечках Карпатських гір, а зовсім поруч — на околицях Києва, на Святошинських болотах.

Саме там геть несподівано студенти-ботаніки Національного університету імені Шевченка знайшли орхідеї і ще кілька надзвичайно рідкісних видів рослин. Марія Шевченко, студентка кафедри ботаніки розповідає: «Ми як ботаніки досліджували там флору і знайшли там три види орхідей, деякі регіональні рідкісні види, як хвощ рябий, який взагалі вважали зниклим…»

Всі ці рослини — «червонокнижні». А це, згідно з вимогами Закону України про Червону Книгу, є підставою оголосити територію, де вони ростуть, об’єктом природно-заповідного фонду.

Замість заповідника — будівництво

Студенти університету заручилися підтримкою фахівців академічного Інституту ботаніки і звернулися до директора рибгоспу, що хазяйнує на цих землях, із проханням створити тут заказник. Директор відмовив і, заручившись підтримкою Державної екологічної служби, узгодив відведення цієї території під колективне садівництво.

І таким чином грубо порушив закон, вважає Іван Парнікоза, консультант організації Київської ландшафтної ініціативи: «50 років не знаходили такі орхідеї, і зараз знайшли на околицях Києва. Зараз їм загрожують протиправні дії рибгоспу, який не хоче рахуватися з положеннями Закону України. Ми звернулися до цього рибгоспу і просили створити на маленьких ділянках, де ростуть орхідеї, невеличкий заказник. Все це було відставлено в сторону. Зараз відводиться територія нібито для садівницького товариства. А що там буде насправді, можете здогадатися».

Здогадуватися залишилося небагато. Бо кілька днів тому рибгосп порубав, попиляв і попалив усі верби, берези і осики, зруйнувавши вщент святошинську резиденцію українських орхідей.

Розмови короткі — треба трамбувати сміття

«Київському природоохоронному прокуророві Гаєвому. Повідомляємо вас, що було повністю вирубано всі дерева в районі Святошинських ставів. Цим завдано величезної шкоди популяціям червонокнижних видів рослин». Це зі скарги, яку Національний екологічний центр України одразу після події надіслав до Київської природоохоронної прокуратури.

Моя розмова з виконувачем обов’язків прокурора Юрієм Ониськовцем вийшла короткою: «Ви бігом так кричите. Буде проведено перевірку, а раптом вони там мають дозволи. Ви ото тільки можете ото говорити. Що я вам по телефону буду говорити. Телефон перешкоджає мені. Це що вам, телефонне право?»

Телефоную в рибгосп, питаю директора Ігоря Гриценюка, щоб поговорити з приводу вирубки дерев на території біля Святошинських ставів: «Зараз ніхто не може підійти до телефону. Але можете під’їхати, і вам заступник пояснить, що, наскільки я зрозуміла, нібито цих рослин там ніколи не було».

Вирубану територію зараз трамбують сміттям. За неофіційною інформацією, за кілька місяців там розпочнеться будівництво житлових будинків. Вартість квадратного метра в них — від 2 тисяч умовних одиниць. І до чого тут орхідеї… Адже вони ростуть лише у тропіках…
XS
SM
MD
LG