Доступність посилання

ТОП новини

Президент і Прем’єр-міністр України домовилися про дострокові парламентські вибори


Віктор Ющенко після зустрічі з Віктором Януковичем оголосив, що вони домовились про низку принципових питань, які дозволять забезпечити вихід із політичної кризи. За словами Ющенка, він призупинить на день чинність свого указу про розпуск парламенту, щоб Верховна Рада могла зібратись, наприклад, 8 травня і ухвалити пакет законів і «на принципах збалансованості завершити правове оформлення дати дострокових виборів». У свою чергу, Янукович сказав журналістам, що хотів би додати до слів Президента те, що головною метою спільного рішення є проведення чесних і демократичних виборів.

Прес-конференція Президента України Віктора Ющенко. Київ, 4 травня 2007 р.
Віктор Ющенко після зустрічі з Віктором Януковичем оголосив, що вони домовились про низку принципових питань, які дозволять забезпечити вихід із політичної кризи.

«Власне кажучи, ми сьогодні говорили про пакет, про кроки, які потрібно зробити для того, щоб обидві сторони могли достойно вийти з цього конфлікту без тези „переможці і переможені“, а найголовніше — з національними уроками», — наголосив Президент.

За його словами, необхідно зробити все, щоб забезпечити стабільну роботу парламенту, забезпечити стабільність політичної ситуації.

Ющенко повідомив, що обговорював із Януковичем технічні кроки для проведення дострокових виборів, які необхідно здійснити всім інституціям, в тому числі урядові, парламентові, Конституційному Судові, ЦВК — зокрема, яких заходів треба вжити, щоб ці інституції вклались у терміни.

«Найголовніша наша домовленість — про те, що ми ухвалили принципове рішення, принципову угоду про проведення дострокових парламентських виборів. Це по-перше. Друга взаємна обіцянка — це те, що треба зробити для того, щоб ці вибори були демократичними. Все решта — це вже зміст тих дій, та логістика, яку почне сьогодні опрацьовувати робоча група, яку ми створюємо і яка за найближчі два дні повинна покласти на стіл усі кроки, які потрібно зробити для того, щоб відкрити засідання парламенту, прийняти одним рішенням речі, які відносяться до проведення виборів. Поставити крапку, йти на вибори», — наголосив Ющенко.

Пізніше на окремій прес-конференції Президент закликав не тлумачити нинішні домовленості як чиюсь перемогу чи поразку й висловив переконання, що «переміг здоровий глузд».

Він заявив, що дострокові вибори мають відбутися в 60-денний термін після того, як робоча група ухвалить остаточні рішення «по суті», але зараз конкретної дати назвати не можна.

Ющенко назвав і приблизний склад такої робочої групи: з боку Президента — перший заступник голови Секретаріату Президента Іван Васюник, радник Президента Іван Плющ, лідер партії «Народний Союз „Наша Україна“» В’ячеслав Кириленко, лідер БЮТ Юлія Тимошенко і, можливо, ще одна-дві особи, а з боку коаліції — перший віце-прем’єр, міністр фінансів Микола Азаров, координатор парламентської більшості Раїса Богатирьова, перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк і ще дехто.

За словами Ющенка, він призупинить на день чинність свого указу про розпуск парламенту, щоб Верховна Рада могла зібратись, наприклад, 8 травня і ухвалити пакет законів і «на принципах збалансованості завершити правове оформлення дати дострокових виборів». Це, сказав голова держави, мали б бути і зміни до держбюджету, за якими буде надано кошти на вибори, і здійснення певних політичних домовленостей, як-от навколо закону про Кабмін чи імперативного мандату.

Якщо всіх домовленостей буде дотримано, додав Ющенко, він готовий прийти цього дня до парламенту і відразу підписати ухвалені документи.

При цьому Президент додав, що видасть іще один указ про призначення дати виборів.

Він вважає, що до нового парламенту прийдуть ті самі політичні сили, що й нині, але «на інших принципах». Зокрема, коаліція повинна буде створюватися «в рамках фракцій», а не на «безпринципних переходах» із однієї фракції до іншої, вважає Ющенко.

Президент висловив упевненість, що в наступному парламенті «в політичних сил буде набагато більше бажання й волі сідати за круглий стіл домовлятися, а не ходити за стінами парламенту і формувати через незаконні авантюрні підходи конституційну або яку іншу неправову більшість».

При цьому голова держави зазначив, що йому ще не відома позиція Голови Верховної Ради Олександра Мороза.

У свою чергу, Янукович після зустрічі з Ющенком наголосив: «Головна мета — проведення чесних демократичних виборів. Що для цього потрібно зробити — ми зараз будемо давати доручення цій робочій групі, і вона відпрацює алгоритм дій депутатів у парламенті, дій, які призведуть до стабілізації ситуації в країні. Це також мета, яку ми маємо».

Прем’єр-міністр додав, що будь-які політичні амбіції «не варті» того, щоб нехтувати спокоєм і стабільністю в країні і що економічна стабільність, у першу чергу, забезпечується політичною стабільністю.

«Нам потрібно зробити все, щоб, відпрацювавши цей алгоритм, ми досягли головної мети: перш за все, зараз заспокоїли суспільство, друге — щоб, провівши чесні і демократичні вибори, ми обрали народних обранців, які б працювали на український народ, на суспільство, і держава від цього отримала б позитив. Це головна мета, яку ми поставили перед собою, і ми будемо рухатися цим шляхом», — сказав Янукович.

Прем’єр також оголосив про цю домовленість і перед своїми прихильниками на майдані Незалежності в Києві, де, серед іншого, заявив: «Ми впевнені, що ми переможемо тих, хто пролобіював (дострокові парламентські вибори) i дестабілізував ситуацію».

«Кому подобаються вибори, хто їх ініціював — той отримає відповідь від вас! Ви дасте відповідь, хто сьогодні в країні повинен бути при владі! …І нехай український народ зробить висновок, хто з політиків займає відповідальну позицію, хто з політиків має право дивитися чесно людям в очі. Це повинні сказати ви», — сказав Янукович своїм прихильникам.

Також, за словами Прем’єр-міністра, дату дострокових парламентських виборів визначить згадана робоча група. Він додав, що ці вибори мають відбутися «найближчим часом».

Раніше Президент Віктор Ющенко обговорив з лідером партії "Наша Україна" В’ячеславом Кириленком і лідером БЮТ Юлією Тимошенко організацію й проведення позачергових виборів Верховної Ради 24 червня.

Про це сказано в повідомленні прес-служби Президента.

Тимошенко й Кириленко проінформували Ющенка про проведення передвиборних кампаній їхніми політичними силами й висловили свої оцінки діяльності Центральної виборчої комісії.

Лідери партій також зазначили, що всі відповідальні політичні сили беруть участь у виборчому процесі.
XS
SM
MD
LG