Доступність посилання

ТОП новини

Мобінг – емоційне насилля на робочому місці.


Інна Набока Київ, 7 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Останніми роками психологи з різних країн звернули увагу на нову проблему у виробничих стосунках людей. Це так званий мобінг – цькування працівниками свого ж колеги. Та чи справді це таке вже нове явище?

Можливо, комусь ця проблема видасться не такою й серйозною. Особливо на тлі інших глобальних проблем людства. Проте той, хто стикався з нею особисто, навряд чи буде її недооцінювати. Мова йде про мобінг (від англійського слова to mob – переслідувати, нападати гуртом). Фахівці визначають його як колективний психологічний терор, цькування працівника його колегами, начальством або підлеглими.

Звичайно ж, явище це старе, як світ, але як окрему психологічну проблему його виділили лише наприкінці минулого століття на Заході. Втім, службовці зі стажем можуть пригадати, що подібні стосунки процвітали свого часу і в численних совєтських конторах. Так що «мобінг» – просто нове красиве слово для старого негарного явища. За даними західних дослідників, мобінгу піддаються 5% новачків, а загалом від нього страждає близько 20% працівників. Не є він рідкістю і в Україні.

Для начальства мобінг— засіб позбутися незручних працівників, не вдаючись до законних методів, або можливість підтримати дисципліну

Проявляється мобінг найчастіше у вигляді морального переслідування. Людину несправедливо критикують, ігнорують її успіхи і перебільшують прорахунки. Їй не надають потрібної інформації або спеціально подають неточні відомості. Часом просто- таки заважають виконувати службові обов’язки. Жертву мобінгу висміюють, ображають, принижують, виключають із соціального життя. Про неї можуть поширювати плітки чи зводити наклепи. Часом доходить навіть до фізичних дій.

Що ж до причин, які породжують мобінг, то вони досить різноманітні. Якщо переслідування відбувається за потурання начальства, то воно має на меті позбутися зайвих або незручних працівників, не вдаючись до законних методів. Мобінг стосовно підлеглого може бути викликаний і особистими проблемами шефа, що знаходить у ньому вихід своїм негативним емоціям. А для деяких керівників він є одним із засобів підтримання дисципліни.

Мобінг з боку колег може спричинити елементарна заздрість, конкуренція, бажання знайти «цапа-відбувайла» чи перекласти на переслідуваного важку роботу. Психологічному тиску піддаються новачки або «білі ворони» в колективі. Як правило, його ініціаторами виступають неформальні лідери, які прагнуть виділитися. Якщо людям на роботі нудно і бракує гострих відчуттів, вони самі їх собі створюють, навіть шляхом інтриг. Але за всіх обставин, мобінг є свідченням нездорового психологічного клімату, а можливо й інших серйозних негараздів у колективі.
XS
SM
MD
LG