Доступність посилання

ТОП новини

Небезпечні для здоров’я... шкільні підручники


Олена Солодовнікова Харків, 7 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Лікарі б’ють на сполох – зараз більшість шкільних підручників (їхня якість і вага) шкодять здоров’ю дітей. Мінохорони здоров’я встановив нові правила для випуску шкільних підручників. Старі стандарти не переглядалися впродовж 30 років і, на думку санлікарів, безнадійно застаріли.


Гімназія № 6 в центрі Харкова. Третьокласник Максим мешкає на околиці міста, до школи дістається майже годину. В рюкзаку хлопець носить мінімум 4 підручники, а ще – зошити, щоденник та письмове приладдя.

Радіо Свобода: Важко носити рюкзак? Максим: Важкувато. Радіо Свобода: Допомагає хтось? Максим: Так, мама.

Якою має бути вага шкільного рюкзака?

Згідно зі встановленими нормами, ранець молодшого школяра повинен важити не більше двох кілограмів. Але зазвичай ці умови не виконуються, каже вчителька Лілія Бишова: «Звичайно, дітям дуже важко. Йдуть, перехиляються. За вагою підіймають кілограми 2-3. Плюс до цього фізкультурна форма та змінне взуття».

Саме за період навчання у школі діти разом зі знаннями отримують «букет» хвороб. У кожної третьої дитини погіршується зір. І головна причина цього, на думку санітарних лікарів, – дрібний шрифт, неякісна поліграфія та невідповідно підібране оформлення підручників.

У нових санітарних стандартах, які ухвалили цього року, всі недоліки старих підручників врахували, стверджують співробітники санітарно-епідеміологічної служби.

Якою має бути якість поліграфії підручників?

Тепер, наприклад, заборонено випускати книги для дітей та школярів на газетному папері, розповідає науковий співробітник Київського інституту гігієни та медичної екології Аліна Платонова: «Заборонений друк кольоровими фарбами на кольоровому фоні. У виданнях для дітей заборонені вузькі шрифти. Чим молодший вік дитини, тим суворіші вимоги, тим більші повинні бути літери».

Третину дитячої літератури в Харкові випускає книжкова фабрика «Глобус». Друкарі кажуть, що з новими правилами ознайомились і готові їх виконувати. Але вони не можуть гарантувати, чи відповідально підійдуть до справи видавці, які роблять замовлення.

Директор книжкової фабрики «Глобус» Олена Шептяк розповіла: «Друк, витримування яскравості, якість обкладинки – все це питання до поліграфічного підприємства».

Дійсно, не всі видавці дитячої літератури раніше враховували, чи буде книжка зручною у користуванні, констатує Аліна Платонова, санітарний лікар.

А.П.: У нас був випадок, коли на консультацію приносили «Буквар», який важив 900 грамів. Р.С.: А скільки повинен? А.П.: Не більше, ніж 360.

Санлікарі кажуть, що підручники, надруковані за новими стандартами, з’являться на початку нового навчального року. Але заборони на реалізацію старих книг для школярів не буде.
XS
SM
MD
LG