Доступність посилання

ТОП новини

Свято ковалів на Прикарпатті


Іван Костюк Івано-Франківськ, 7 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Один із найбільших в Україні міжнародних фестивалів ковальського мистецтва “Свято ковалів” завершується сьогодні в обласному центрі Прикарпаття. Участь у фестивалі взяли ковалі, представники понад 20 країн світу.

Один з фестивальних днів. Ковалі за роботою.
“Свято ковалів” – назва фестивалю ковальського мистецтва в Івано-Франківську не є випадковою, адже участь у цьому вже традиційному щорічному мистецькому форумі бере понад 300 учасників. Вони створили справжню феєрію для мешканців та гостей обласного центру Прикарпаття.

Усі кують елементи “Великоднього сонечка”

Центральна історична частина міста була віддана ковалям. На майдані Шептицького, на численних горнах ковалі разом виковували окремі елементи загальної декоративної композиції “Великоднє сонечко”. Вона мала продемонструвати єдність ковалів усього світу.

Спільна робота учасників фестивалю - "Великоднє сонечко".
Організатор фестивалю ковалів, голова Івано-Франківського відділення Спілки ковалів України Сергій Полуботько зауважив: “Ми намагаємося об’єднати всіх ковалів у проведенні таких фестивалів та виставок. Вони сприяють тому, що ковальство в нас розвивається. Це можна відчути по тих виставках, які ми проводимо кожного року”.

Фестиваль, за словами організаторів та гостей, які представляють національні спілки ковалів різних держав, зараз є одним із найкращих та найпрестижніших у Європі.

Учасники дійства з’їхалися з 21 країни

Голова комітету з організації фестивалю Ольга Полуботько наголошує, що цьогорічний форум є особливо представницьким: “На фестивалі представлена 21 країна, включаючи Україну як державу, що приймає. Найбільші делегації з Італії (Сицилія) – 14 осіб, Бельгія – 7 осіб. Причому, один із них – це унікальна людина: він приїхав із Бельгії до України на мотоциклі, подолав понад 2 тис. км; за одне це йому варто відкувати величезну медаль”.

Є на фестивалі іноземні учасники, які беруть у ньому участь вже котрий рік поспіль. Одним із таких майстрів – власник ковальської майстерні з Нідерландів Хуб Сенсен. У себе на батьківщині пан Сенсен є автором численних підручників із ковальського мистецтва.

Оцінка майстерності українських ковалів

Працює коваль з Сицилії.
На фестивалі в Івано-Франківську він приїжджає заздалегідь. Цього року, як і в попередні роки, пан Сенсен упродовж кількох тижнів викладав у місцевому училищі, навчаючи юних ковалів.

Хуб Сенсен вважає майстерність українських ковалів однією з найвищих у світі: “Я приїжджаю сюди для того, щоб самому навчитись кувати в Івано-Франківську”.

Цього року фестиваль ковальського мистецтва “Свято ковалів” здобув чималу підтримку не лише з боку громадських організацій, але й приватних підприємств та банківських структур. В Івано-Франківську навіть влада усвідомила, що фестиваль ковальського мистецтва є однією з найкращих візитівок Прикарпаття в Європі.

А для звичайних глядачів філігранна робота ковалів – це завжди неповторне дійство, коли з металу народжуються справжні мистецькі шедеври.
XS
SM
MD
LG