Доступність посилання

ТОП новини

Відновлена автономія Північної Ірландії


Олекса Семенченко Белфаст-Лондон, 8 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У вівторок Північна Ірландія повернулася від прямого правління з Лондона до статусу автономії. Поновлена діяльність місцевих владних інституцій. Міністри уряду, в якому протестанти ділитимуть владу з католиками, приведені до присяги на вірність народові Північної Ірландії. Багато фахівців вважають, що мирний процес у цій британській провінції, де кілька десятиріч тривали криваві заворушення на релігійному ґрунті, став незворотнім.

Північна Ірландія -- Націоналістичне графіті. 1986 р.
Відновлення автономії стало можливим після того, як непримиренні в минулому Демократична уніоністська партія, що представляє інтереси протестантів, та "Шин Фейн", партія католиків, домовилися ділити владу в північно-ірландському уряді. Ці партії одержали цього року більшість на виборах до північно-ірландської асамблеї. Проблема полягала в тому, що раніше демократичні уніоністи були єдиною впливовою у провінції силою, що виступала проти автономії і відмовлялася навіть розмовляти із "Шин Фейн", бо вважала її відповідальною за діяльність підпільної Ірландської республіканської армії. Та ситуація змінилася після роззброєння ІРА та наступного її саморозпуску.

Новий глава уряду провінції перший міністр Іан Пейзлі, що є провідником уніоністів, вважає відновлення автономії історичною подією: «Це визначний день, бо ми даємо новий початок. Я вірю в те, що ми починаємо йти шляхом, який приведе нас до миру й достатку».

Примирення донедавна ворогуючих лідерів і особистий тріумф Тоні Блера

У Стормонтському замку відбулася урочиста церемонія, на якій всі міністри уряду спершу виголосили присягу, а потім виступили перед публікою, серед якої були гості з багатьох країн світу, а також прем’єр-міністри Великої Британії та Ірландської Республіки. Для знайомих з історією північно-ірландського конфлікту людей виглядало неймовірним, що поруч з Пейзлі стояв його перший заступник – один із лідерів "Шин Фейн" Мартин Маꥳннесс, настільки несумісними були ці політики раніше.

Для британського прем’єра Тоні Блера відновлення автономії є особистим тріумфом. Багато фахівців вважають мирне врегулювання його найбільшим досягненням за 10 років при владі. На церемонії в Белфасті Тоні Блер, наголосивши, що сьогодні виборні представники народу Північної Ірландії взяли на себе відповідальність за майбутнє своєї країни, заявив: «Сталося те, за що проголосували люди. Сьогоднішній день є не лише завершенням переходу від конфлікту до миру, але й дуже наочним виявом засадничого принципу, на якому ґрунтується мирний процес. Це сприйняття того факту, що майбутнім Північної Ірландії можна успішно керувати лише за умови співпраці двох громад, їхньої рівності перед законом і взаємній повазі, їхньої відданості ідеям поділу влади та забезпечення миру».

Тепер перед новим урядом стоїть складне завдання реформувати економіку провінції. Британський уряд готує пакет економічної допомоги, потрібної для успішного початку функціонування автономії.
XS
SM
MD
LG