Доступність посилання

ТОП новини

Зарплатна заборгованість: «срібло» за Луганщиною. Але свого можна домогтися


Ярослав Гребенюк Луганськ, 8 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — У Луганській області борги з заробітної плати зросли за перший квартал майже на 22 мільйони гривень. Загалом робітникам регіону винні понад 103 мільйони. За сумою боргу з заробітної плати Луганська область посідає друге місце в Україні — на першому сусіди з Донеччини. Обіцянки замість грошей отримують тисячі робітників. В обласній держадміністрації не бачать об’єктивних причин для цього.

Голова Луганської ОДА Олександр Антипов розкритикував керівників міст та районів, де існує заборгованість, і очолив робочу групу з погашення боргів із заробітних плат.

Керівник Луганщини дав доручення прокуратурі підсилити контроль за сплатою боргів. Зараз прокуратура вже порушила 12 кримінальних справ проти керівників, які не платять своїм робітникам грошей, а також 21 справу за фактами зловживань при нарахуванні та виплаті зарплат. Графік погашення заборгованості робоча група має розробити до 29 травня.

Старання прокуратури дає результати, каже речник луганської облдержадміністрації Михайло Махно.

За його словами, наприклад, на Свердловському машзаводі завдяки зусиллям обласної прокуратури практично ліквідували проблему боргів із зарплат: на сьогодні власник переказав на рахунок підприємства 2 мільйони 900 тисяч гривень, і заборгованість становить 200 тисяч.

Хто вимагає, тому і платять

Як повідомляло Радіо Свобода раніше, протягом березня працівники Свердловського машинобудівного заводу страйкували, вимагаючи від керівництва сплати заборгованості.

Лідер Вільної профспілки Наталя Пшеняник уважає, що зарплату не затримують там, де працюють профспілки.
Збільшили зарплату і на копальнях державного холдингу «Донбасантрацит», де також відбувалися тривалі акції протесту. Голова вільної спілки профспілок Наталя Пшеняник констатує, що заробітну плату видають вчасно там, де робітники показали керівництву, що вони готові боротись за свої права.

Вона нагадує, що місяць тому була заборгованість тільки на «Первомайськвугіллі» на мільйон гривень, і тільки в соціальній сфері; наразі ж і цю заборгованість погасили, і питання вирішене.

«Немає заборгованості на жодному підприємстві, де існують наші профспілки. Такий позитивний момент я відношу на рахунок того, що там існують справжні профспілки, які виконують свою функцію», — каже профспілкова діячка.
XS
SM
MD
LG