Доступність посилання

ТОП новини

Перевиховувати дітей із неблагополучних родин у Криму будуть спортсмени


Володимир Притула Сімферополь, 8 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — У Криму спортсмени-каратисти збираються перевиховувати дітей із неблагополучних родин. Саме з цією метою вони розпочинають реалізацію благодійного проекту для малозабезпечених і безпритульних дітей «Спорт доступний кожному». Втім, його успіх залежить від того, чи знайдуться на це кошти у місцевої влади і меценатів.

Представники “Регіонального центру розвитку Кудо Криму” пропонують проект “Спорт доступний кожному”.
13-літній Ернест Мурадосанов — із не надто забезпеченої родини, але з 6-річного віку займається новим для Криму видом спорту — кудо, що інколи називають «шаленим карате».

Ернест, уже 17-разовий чемпіон Криму і багаторазовий — України, пригадує, що потрапив на нього за оголошенням, яке прочитала його мама: «Вона запитала мене: хочеш туди піти? Я пішов, подивився і досі займаюся».

Як розповідає його тренер, президент Кримської федерації кудо Ілля Городецький, зважаючи на невисокі статки батьків талановитого хлопчика, спортивний клуб встановив для нього спеціальні пільги.

За його словами, зараз секції кудо діють у 8 містах Криму та Севастополі, і в кожній із них займаються по 2—3 дітей із неблагополучних чи соціально незахищених родин.

І сьогодні громадська організація «Регіональний центр розвитку кудо Криму» виступила з ініціативою залучити до спортивних секцій більше дітлахів, забравши їх із вулиць.

Як каже керівник проекту «Спорт доступний кожному» Олександр Дубишкін, вони хочуть виділити цільову групу дітей разом із інспекцією у справах неповнолітніх, яка направлятиме їм важких підлітків: «І через заняття спортом ми відволікатимемо їх від вулиці, від шкідливих звичок. Це все реально, бо наш спорт дуже привабливий і видовищний».

Через фізичні навантаження — до духовної досконалості

Ілля Городецький додає, що особливу увагу кудо-каратисти звертають на духовне виховання. Адже назва їхньої школи звучить як «Великий шлях» — шлях духовного і фізичного вдосконалення, залучення до культури, розвитку своїх інтелектуальних можливостей, виховання особистості і внесення свого вкладу у розвиток суспільства.

Водночас він каже, що вихованці цієї школи ніколи не підуть легким шляхом, що його пропонує криміналітет: «Краще йти „Великим шляхом“. Ось є один шлях, я і дітей так вчу, — ніколи з нього не звертай на легшу дорогу. Ти звернеш, там поживеш пару років, може й добре поживеш… Та, як кажуть — красиво, але не довго…»

Представники спортивної громадськості сподіваються, що їхню ініціативу підтримає місцева влада, кримські меценати. Але поки що розраховують лише на власні сили…
XS
SM
MD
LG