Доступність посилання

ТОП новини

У Брюсселі відкривається фотовиставка про Чорнобиль


Наталія Вікуліна Брюссель, 9 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – “Чорнобиль 1986-2006: Життя з трагедією” – так називається фотовиставка, що відкривається у четвер у Брюсселі. Її організаторами виступила німецька земля Нижня Саксонія і фонд “Діти Чорнобиля”. Відвідувачі виставки ознайомляться з роботами двох фотографів, що побували у постраждалих від Чорнобильської аварії регіонах.

Привернути уваги європейської громадськості до трагічної сторінки історії не лише мешканців України та Білорусі, але й усієї Європи – ось мета виставки, що відкривається у представництві Нижньої Саксонії при Євросоюзі. Свої роботи на виставці представляють два фотографи. Білорус Анатолій Клящук робить знімки родин і дітей, які внаслідок Чорнобиля стикнулися з хворобами, стражданнями і смертю. Німець Рюдігер Любріхт розповідає за допомогою фото історію покинутих місць і селищ, звертає увагу на тих, хто досі працює в радіоактивно забрудненому середовищі. Фотографи робили свої знімки окремо, відвідуючи Прип’ять, Гомель та інші міста, постраждалі від Чорнобиля.

На відкритті виставки виступлять високопоставлені дипломати – Представник України при Євросоюзі Роман Шпек, посол Білорусі у Бельгії Володимир Сенько, заступниця представництва Нижньої Саксонії при ЄС Таня Ценгерлінг. З промовою виступить і член Делегації Європарламенту у зв’язках з Україною, німецька депутатка від “зелених” Ребекка Гармс. На відкритті фотовиставки пройде виступ музичного колективу української діаспори в Бельгії “Явір”.

Промову зробить також Хайо Екель, голова державного фонду Нижньої Саксонії “Діти Чорнобиля”, який організував цю фотоекспозицію. Цей фонд було створено 1992 року з ініціативи парламенту Нижньої Саксонії, фонд і до сьогодні залишається єдиною подібною організацією в Німеччині. Фонд “Діти Чорнобиля” надає медичну допомогу постраждалим від Чорнобильської катастрофи дітям з України, Білорусі та деяких регіонів Росії.
XS
SM
MD
LG