Доступність посилання

ТОП новини

Навіть після скорочення військового бюджету США мають досить коштів для програми ПРО в Чехії і Польщі; Україна стає країною транзиту героїну з Афганістану (європейська преса)


Василь Зілгалов Прага, 10 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Європейська преса продовжує обговорювати проблему розташування елементів новітньої американської системи ПРО у Європі. На сторінках газет мовиться про те, що у 2008 році США здійснить практичні кроки з запровадження елементів ПРО у Чехії і Польщі, незважаючи на певне скорочення Конґресом США антиракетних бюджетних коштів. Європейська преса також б’є на сполох із приводу того, що Україна стає транзитним шляхом перевезення на Захід героїну з Афганістану.


Заступник Держсекретаря США Ніколас Бернз в інтерв’ю французькому виданню «Монд» заявив, що ніхто, навіть Росія, «не зможе змінити наш проект протиракетної оборони».

Газета наводить слова Бернза про те, що «головний обов’язок уряду США — захистити нашу територію і наших громадян, а також наших союзників».

Бернз також наголосив, що наприкінці квітня союз НАТО виробив на саміті в Осло єдину позицію «з питання протиракетної оборони і планованих комплексів у Польщі і Чехії».

Деякі російськомовні видання на кшталт «Подробностєй» поспішили оголосити в четвер про те, ніби «профільний комітет зі збройних сил Палати Представників Конґресу США відмовився фінансувати будівництво бази протиракетної оброни в Польщі».

Але ще напередодні чимало видань, у тому числі і «Нью-Йорк Таймз», звернули увагу, що «160-мільйонне урізання протиракетного бюджету не дозволить розпочати створення шахтних установок для ракет у Польщі, але в той же час залишить достатньо коштів для закупівлі самих 10 ракет-перехоплювачів і встановлення радару в Чехії». Ідеться про ті самі 10 протиракет, які мають розташувати в Польщі.

Україна як транзитна держава. Цього разу для героїну

Відоме лондонське аналітичне видання «Джейнз Інтелідженс Дайджест» опублікувало в четвер великий матеріал під заголовком: «Україна як маршрут героїну».

Видання інформує з посиланням на джерела в українській СБУ, що останні з затриманих спецпідрозділами України, не без допомоги американських, турецьких і німецьких спецслужб, вантажів героїну свідчать про зростання наркотранзиту через Україну.

Це лондонське видання наводить дані, що в 2006 році було затримано 46 кілограмів героїну, а в 2007-му, лише на початку року, вже 124 кілограми.

Кількість затриманих вантажів героїну зростає в порівнянні з минулими роками в десятки разів.

«Джейнз» також наголошує, що статистика останніх років дедалі більше переконує фахівців: «Україна може скоро стати важливою країною для транзиту афганського героїну».

Це ж видання також звертає увагу на те, що лише офіційно зареєстрована кількість споживачів важких наркотиків в Україні зросла за останні 20—25 років більше ніж у три рази.
XS
SM
MD
LG