Доступність посилання

ТОП новини

Як протистояти мобінгові?


Інна Набока Київ, 14 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Мобінг, або моральне переслідування на робочому місці, призводить до серйозної психологічної травми і в результаті нерідко й до звільнення працівника. Вирішити цю проблему зовсім не просто, вважають фахівці.


Утиски, яких зазнає жертва мобінгу, не можуть не відбитися на її психологічному стані та здоров’ї. Людина нервує, відчуває невпевненість у своїх силах, у неї знижується самооцінка, виникає комплекс меншовартості. Вона починає бачити ворогів скрізь довкола себе і сама поводиться агресивно, що, зрозуміло, не збільшує число її симпатиків.

У результаті — дратівливість, зниження працездатності, нервові зриви, депресії. Не менш серйозні і фізіологічні наслідки постійних стресів: головний біль, порушення сну, серцево-судинні та шлункові захворювання.

Утім, мобінг негативно впливає не лише на переслідувану особу, але і на весь колектив. Зникає довіра до колег і повага до керівників, падає ефективність праці, часті звільнення призводять до відтоку професіоналів і плинності кадрів. Західні експерти стверджують, що явище мобінгу вкрай негативно відбиваються і на економіці в цілому.

Отже, проблема має не лише психологічний, але і соціально-економічний вимір. У багатьох західних країнах, зокрема, у Швеції, Німечині, Франції, Італії, прийняті закони, що протидіють мобінгові. Подібні правові норми передбачені і в проекті нового Трудового кодексу України.

Тим часом — власними силами

А поки що жертвам мобінгу варто розраховувати переважно на власні сили. І тут слід усвідомити просту істину: мобінг триває рівно стільки, скільки йому дозволяють.

Звичайно, дуже важливе значення має позиція керівництва. Відповідальний начальник має негайно втручатися при перших же ознаках цього явища. Там, де панує атмосфера взаємоповаги, дотримуються ділового етикету і піклуються про працівників, навряд чи мобінг буде частим явищем.

Та якщо ви все ж стали жертвою мобінгу, як би це не було складно, не втрачайте віру в себе, не впадайте в паніку і постарайтеся проаналізувати ситуацію. Інколи може допомогти просто відверта розмова з лідерами «змови». Спробуйте з’ясувати, чи є до вас якісь конкретні претензії, а чи це просто прояви антипатії.

Ну, а жарти на вашу адресу, навіть не дуже тактовні, сприймайте з гумором. Така ваша реакція позбавить їх жаданого ефекту, і надалі вправлятися в дотепах буде просто нецікаво.

Варто також дати зрозуміти переслідувачам, що ви зовсім не збираєтесь мовчки ковтати образи. І за всіх обставин не забувайте: у гарного фахівця значно більше шансів впоратися з проблемою мобінгу, ніж у посереднього.

Але якщо всі ці заходи не дають результату, а особливо, якщо цькування відбувається за участі начальства, найкраще змінити роботу. Не варто терпіти приниження або витрачати життя на безперспективну боротьбу.

От лишень варто подумати: чи немає в ситуації, що склалася, часточки і вашої вини?
XS
SM
MD
LG