Доступність посилання

ТОП новини

Маніфестації у Римі з нагоди «Дня родини»


Наталка Кудрик Рим, 14 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – В Італії минулими вихідними у своєрідний спосіб відзначили «День родини». Багатотисячні маніфестації на двох римських площах проходили під протилежними гаслами. Одні захищали традиційні сімейні цінності, а інші – відстоювали легалізацію альтернативних форм співжиття. Яблуком розбрату став урядовий законопроект про надання прав особам, які живуть разом без офіційного шлюбу.

Запекла суперечка про майбутнє традиційної родини колотить італійське суспільство щонайменше півроку. У лютому уряд Романо Проді остаточно ухвалив законопроект про легалізацію так званих фактичних пар. Виконуючи передвиборчі обіцянки, уряд лівоцентристів прагне узаконити співжиття осіб, навіть якщо вони однакової статі або родичі чи просто друзі. Документ не передбачає легалізації шлюбів гомосексуалів та усиновлення ними дітей.

Ватикан категорично засуджує подібні наміри, бо вважає, що влада таким чином підриває основи сім’ї, заснованої на любові і шлюбі між чоловіком та жінкою. Церква розглядає законопроект виключно як намагання публічно визнати гомосексуальні зв’язки.

Одні підтримують урядовий законопроект, інші – проти

За даними національного опитування, майже половина громадян підтримує ідею урядовців. Вони вважають, що Італія – світська країна, і в демократичній державі слід захищати права усіх, і сексуальних меншин також. Тому маніфестація прибічників урядової коаліції на площі Навона зібрала чималу кількість учасників. Серед них була й активістка лівої Радикальної партії Італії, міністр Емма Боніно: «Ми не проти класичної сім''ї, яка має свої проблеми у будь-якій країні світу. Ми хочемо дати право голосу Італії, яка живе, працює та намагається організувати власне життя, власних дітей і особисті почуття, як хоче, але досить часто робить це, як може».

Значно численнішою (близько мільйона осіб) була акція на площі Сан Джованні. Там зібралися політики правої опозиції, кілька міністрів лівого уряду, члени релігійних організацій та багатодітні родини з різних регіонів країни. Один із учасників акції, батько 8 дітей зазначив: «Ми прийшли сюди, щоб заявити про права сім''ї, заснованої на законному шлюбі. Вважаємо, що держава у першу чергу має дбати про права саме такої традиційної родини».

Якщо урядовий законопроект підтримає парламент, то документ має змінити життя півмільйона фактичних пар, як різностатевих, так і одностатевих. Саме стільки їх налічується в країні.

Сексуальні меншин кажуть про дискримінацію

Представники сексуальних меншин заявляють, що Італія – одна з небагатьох європейських країн, де досі існує дискримінація геїв. На їхню думку, якщо держава, попри тиск церкви, визнає існування гомосексуальних пар, тоді вважатиметься справді цивілізованою.

Противники побоюються, що такими темпами недалеко і до узаконення шлюбів між геями, що вже дозволено в Іспанії, Голландії та Бельгії. Всупереч серйозному впливу католицької церкви, Італія таки не встояла перед трансформацією сімейної моделі. За останні 30 років кількість шлюбів зменшилася в країні майже вдвічі.
XS
SM
MD
LG