Доступність посилання

ТОП новини

Асамблея лауреатів Шевченківської премії у Рівному — вперше в Україні


Валентина Одарченко Рівне, 15 травня 2007 (RadioSvoboda.ua) — Урочисте відкриття Асамблеї лауреатів Шевченківської премії відбудеться сьогодні у Рівному. Подібна культурно-просвітницька акція відбувається вперше не тільки в області, а й в Україні.

Роман Лубківський і голова ОДА Віктор Матчук
(RadioSvoboda.Ua)
Лауреат, Герой України, директор львівської картинної галереї Борис Возницький завжди відкритий для журналістів
(RadioSvoboda.Ua)
Ініціаторами Асамблеї виступили шевченківські лауреати, які викладають у Національному університеті «Острозька академія» та Міжнародному економіко-гуманітарному університеті. Серед них, зокрема, письменники В’ячеслав Медвідь та Олексій Дмитренко, фотомитець Василь Пилип’юк, нинішні лауреати — перекладач Острозької Біблії сучасною українською отець Рафаїл Торконяк та син Василя Стуса — Дмитро.

Голова Комітету з Національної премії імені Тараса Шевченка Роман Лубківський вважає, що в області дуже тонко та делікатно поєднується українська духовна та загальноісторична традиції.

Свої премійовані творчі доробки на асамблеї презентуватимуть письменники Ліна Костенко, Ярема Гоян, Степан Пушик, київський театр імені Івана Франка і Донецький обласний музично-драматичний театр, ансамбль імені Вірського та відомий квартет «Явір», скульптор Айдер Алієв та художники Дмитро Попенко, режисер Федір Стригун, архітектори Віталій Юдін та Віктор Марченко, режисер Олександр Фролов, композитори Леся Дичко, Віктор Камінський та інші.

Упродовж п’яти днів лауреати відвідають Острог і Пересопницю, де побачили світ Пересопницьке євангеліє та Острозька Біблія, музей Уласа Самчука у Дермані, Козацькі могили та інші визначні місця краю. Для самих рівнян акція стане, як висловився голова облдержадміністрації Віктор Матчук, «культурним феєрверком».

Зберегти українську духовність

Хліб-сіль гостям
(RadioSvoboda.Ua)
Лауреати заходять до театру
(RadioSvoboda.Ua)
У форумі беруть участь близько ста преміантів різних років. Уже вчора дехто з них зустрівся з громадськістю та журналістами — скажімо, уродженець Дубна, директор Львівської картинної галереї, Герой України Борис Возницький, котрий є величезним ентузіастом справи відродження замків. Саме завдяки йому нині відроджується і Дубенський замок, де в палаці Любомирських планують розташувати філіал Львівської картинної галереї.

«У 20-му столітті знищено 80 відсотків національної спадщини українців. Уся Східна Україна — з лиця землі стерто 15 тисяч церков, і півмільйона ікон з іконостасів спалено. У нас у Львові зберігаються близько тисячі портретів 16—17 століття. В Острозі — 12, у Рівному — п’ять, а Росія має всього чотири портрети 17 століття. Тому те, що лишилося, потрібно оберігати. А не здавати в концесію», — каже Борис Возницький.

Шевченківські лауреати — люди не меркантильні. Їм найбільше болить доля української духовності.

Тому на запитання, як розпорядиться отриманими ста тисячами гривень, отець Рафаїл Торконяк відповідає: «Ті гроші підуть на нові видання…»

На культурному форумі очікується створення громадської організації, яка б згуртувала шевченківських лауреатів. Тому організатори Асамблеї намагаються створити дієве об’єднання лауреатів — своєрідний клуб або ж громадську організацію талановитих людей, котрі прагнуть своєю творчістю оновити Україну духовну.
XS
SM
MD
LG