Доступність посилання

ТОП новини

Дніпродзержинськ залишиться із Дзержинським


Юлія Рацибарська Дніпродзержинськ, 15 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Дніпродзержинську на Дніпропетровщині розпочинають реконструкцію площі імені Дзержинського, де височать пам’ятник «залізному Феліксові» і будівля міськради. На оновлення цього об’єкту з міського бюджету виділили третину мільйона гривень. Між тим у Дніпродзержинську лунають альтернативні думки щодо подальшої долі цієї площі, а точніше, її назви та монумента.

Місто Каменське у лютому 1936 було перейменоване у Дніпродзержинськ. На фото: Площа перед міськрадою і монумент "винуватцю" перейменування Феліксу Дзержинському.
320 тисяч гривень з міської скарбниці мають намір витратити на укладання нової бруківки та побудову загорожі, яка убезпечить пішоходів. Монумент «залізного Фелікса» чіпати не збираються.

Монументи радянської доби

У Департаменті життєдіяльності Дніпродзержинської міськради Радіо Свобода повідомили, що наразі пам’ятник у чудовому стані, так само, як і решта 7 монументів, якими опікується міська влада, включно з пам’ятником Леніну.

Начальник Департаменту Ігор Минаєв навіть не припускається думки про те, що монумент Дзержинському можна прибрати: «Пам’ятник як стояв, так і стояти буде. Нема таких питань, щоб знести пам’ятник. Пам’ятник блищить, стоїть на відмінній гранітній плиті. Один із кращих у місті. Скоріше, пам’ятник Леніну далі перенесуть, аніж пам’ятник Дзержинському. Ви уявляєте, з Дніпродзержинська прибрати пам’ятник Дзержинському! Як тоді місто назвати, місто перейменовувати будемо чи що?».

Між тим політичні сили правого спрямування домагаються позбавлення міста тоталітарної спадщини на кшталт пам’ятників Дзержинському та Леніну і «радянських» назв вулиць — Більшовицький провулок, вулиця 50-ти років СРСР, проспект Жукова.

«Перейменувати і вулиці, і місто»

Площу ж імені Дзержинського пропонують очистити від монументу і перейменувати. Ім’я В’ячеслава Чорновола, на думку патріотично налаштованих громадян, більше пасуватиме цьому майданові. Тим паче, що лідер Руху виступав тут з промовами, брав участь у першому піднятті синьо-жовтого прапора у Дніпродзержинську, долучався до вирішення екологічних проблем міста. На відміну від Дзержинського, який у місті навіть ніколи не бував.

Лідер місцевого об’єднання політичних сил «Українська правиця» Сергій Злючий зазначив: «Місяців 4 тому ми подали звернення до міської ради, до міського голови з тим, щоб до ювілею В’ячеслава Максимовича Чорновола перейменувати одну з центральних вулиць. Але рішення не прийняте. Звернення писали, збирали підписи, щоб повернути містові історичну назву — Каменське, якому більше 250 років, щоб наші вулиці звільнилися від «червоного» спадку, який вони сьогодні носять. Нещодавно з’явилася вулиця Щербицького. Це взагалі…».

Місцеві історики більш консервативні. Перш ніж щось перейменовувати, вважає директор Музею історії міста Наталя Буланова, слід вивчити громадську думку.

Місто носить назву Дніпродзержинськ тільки близько третини періоду свого існування — ім’я воно отримало на честь Дзержинського, який 1936 року віддав розпорядження про відновлення місцевого металургійного комбінату.

Але з відновленням автентичної назви можуть виникнути проблеми, вважає Наталя Буланова: «Я вважаю, що потрібно спочатку вивчити громадську думку. Існує покоління людей, які сформувалися за радянської системи і для яких «Дніпродзержинськ» стало рідною назвою. Звичайно, потрібно повертати місту історичну назву. Але якою була ця історична назва, в різних джерелах звучить по-різному — чи то була Кам’янка-Дніпровська, було Кам’янке, кілька було назв. Яку назву слід вважати історичною?».

Понад півроку тому у Дніпродзержинську спалахнув інший скандал, пов’язаний з увічненням пам’яті. Тоді у місті урочисто відзначали 100-річчя Леоніда Брежнєва. Його ім’ям хотіли назвати парк, але під тиском громадськості відмовились від ідеї.

Наразі ж міська влада міркує над тим, якій вулиці присвоїти ім’я В’ячеслава Чорновола. Як варіант — невелика вулиця Прохідний Тупик.
XS
SM
MD
LG