Доступність посилання

ТОП новини

“Зараз головною рушійною силою Секретаріату Президента є страх”. Гість Вечірньої Свободи міністр з питань надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучі: Галина Трохова, Юлія Жмакіна
Юлія Жмакіна: Пане Шуфрич, перш за все всі ми, всі наші слухачі пам’ятаємо Вас як дуже активного політика. Де Вам зручніше: в кріслі депутата чи міністра?

Нестор Шуфрич: Буду максимально відвертим. Безумовно, простіше бути народним депутатом, особливо народним депутатом в опозиції, коли, чесно кажучи, є багато можливостей для критики, для висловлювання позиції і коли відповідальності набагато менше.

Сьогодні переді мною як членом Кабінету Міністрів, як міністром стоять уже дуже важливі питання, які необхідно вирішувати.

Сьогодні вже є така ситуація, коли міністри є політиками. Всі європейські міністри є політикам. Інакше, мабуть, бути не може. Юлія Жмакіна: Те, що відбувається нині в Україні, називають словом “криза”( “криза” - синонім “надзвичайний стан”). Відповідно, напевне, все, що відбувається, можна частково відносити і до профілю Вашого міністерства.

Нестор Шуфрич: Я розумію, що сьогодні вас цікавить найбільше не тільки ті ситуації, які вже позаду, а й ті, які є зараз так званими резонансними, в першу чергу це, безумовно, пов’язані із залізницею.

Сьогодні, чесно кажучи, для мене особисто як для громадянина і не в останню чергу як міністра не є зрозумілим, чому при таких фінансових можливостях “Укрзалізниці” допускалося нібито умисне використання цього дроту в роботі стрілки.

Все ж таки це більше виглядає, на мій особистий погляд, як зовнішнє навмисне втручання.

Тим паче, якщо взяти до уваги, що було “дуже вдало” з точки зору організації цієї надзвичайної позиції продумано — наслідки і час, тобто якби ця стрілка була переведена до кінця і швидкий поїзд “Дніпропетровськ-Київ” таки змінив рух, то він наштовхнувся б на пасажирську електричку.

Моделювання ситуації показало, що жертвами були б від декількох десятків до, можливо, декількох сотень людей. Сьогодні ми не можемо не враховувати ці аспекти.

Але, безумовно, крапку в цьому питанні мають поставити в першу чергу правоохоронні органи і експерти.

Щодо вибуху нафтогону “Уренгой-Помари-Ужгород”, то я тут приймаю позицію і думку експертів, що все ж таки це була техногенна аварія. Без зовнішнього втручання.

На жаль, були не до кінця, мабуть, оцінені ті ґрунти, на яких стоїть цей газопровід, відповідно відбулася ця аварія.

Галина Трохова: Пане міністре, Ви вже почали говорити, що Ви в першу чергу політична фігура.

Чи не могли б Ви зреагувати на останні політичні події, які відбуваються в Україні, зокрема це заміна секретаря РНБО, заміна Гайдука на Плюща.


Нестор Шуфрич: Я вважаю, що це внутрішнє питання в даному випадку Секретаріату Ющенка. Вони прийняли таке рішення. Хоча, на мій погляд, Гайдук була дуже вдала кандидатура. Визнаю, що дуже непроста для політичних опонентів Секретаріату. Але рішення прийняте.

Що стосується політичної ситуації взагалі, то в даному випадку в той час, коли працює робоча група, мені як члену Кабінету Міністрів було б некоректно давати офіційну оцінку. Ми маємо дочекатися завершення робочої групи, не впливати на її роботу і сподіватися на те, що все ж таки компроміс буде досягнутий.

Галина Трохова: Але від Ваших колег все частіше лунають слова про запровадження надзвичайного стану. Ви як міністр з надзвичайних ситуацій, напевне, не можете не реагувати на це словосполучення.

Нестор Шуфрич: Я хотів би Вам сказати, що будь-які дії політичні мають бути в правовому полі. Тому тут є один дуже важливий аспект. Я б не хотів, щоб сьогодні будь-які політичні домовленості або такий знайомий нам з 2004 року термін, як політична доцільність підмінили право, Конституцію і закон.

Стосовно ж того, як з цього виходити, то, безумовно, компроміс треба шукати. Але я вважаю, що якщо ми хочемо досягти компромісу, то нам потрібно враховувати сьогоднішні реалії і робити це так, щоб будь-які дії в найближчому майбутньому не викликали ні в кого сумнівів.

Галина Трохова: Тобто, Ви всі надії покладаєте все-таки на домовленості в рамках робочої групи?

Нестор Шуфрич: Якщо чесно, то я сьогодні взагалі не бачу конституційних підстав для проведення будь-яких дострокових виборів, в першу чергу виборів до ВРУ.

Сьогодні якщо хтось втомився чекати своєї черги (я маю на увазі опозицію), то вони не мають права на ті провокації, які вони сьогодні ініціюють, і на створення штучної ситуації, яка провокує проведення дострокових виборів.

Юлія Жмакіна: Що таке провокація?

Нестор Шуфрич: Те, що сьогодні блокується робота ВР, те, що сьогодні складають мандати, до речі, безвідповідально, я хочу сказати.

Тут у мене виникає одне таке цікаве питання: а що буде, якщо (умовно!) новообрана ВР, якась її частина відмовиться складати присягу народних депутатів України? Ми отримаємо ту саму ситуацію, що нібито пробують організувати зараз, але вже буквально через декілька місяців. І немає нової ВРУ. Кажуть, що йдемо ще раз на вибори... Таке може хтось виключити?

Галина Трохова: Несторе Івановичу, Ви не оцінюєте дострокові вибори як шанс для партії СДПУ(о), наприклад, зайти в парламент?

Нестор Шуфрич: Знаєте, рік тому наша партія була запрошена як одна зі сторін щодо оскарження результатів виборів.

Я ніколи не зможу зрозуміти, чому в місті Одесі за опозиційний блок “Не так!” до ВРУ проголосувало біля 1%, а в міську раду проголосували біля 10%. Чому у ВР Криму за опозиційний блок “Не так!” проголосувало більше, ніж 3%, а до ВРУ менше 1%.

Тобто, у мене є дуже багато питань щодо підведення підсумків виборів 2006 року. Але заради того, щоб у суспільстві був спокій і щоб влада взяла на себе відповідальність за ситуацію в країні, ми відмовилися від участі в суді і сказали, що на виборах треба поставити крапку, тому що ще одні вибори (навіть якщо ми туди і не попали, до ВР) Україна перенести не зможе, просто не витримає ні економічно, ні морально.

Галина Трохова: Тобто, це означає, що СДПУ(о) на позачергові вибори не йде?

Нестор Шуфрич: Ви бачите, що об’єднані соціал-демократи абсолютно спокійні і ні в яких таких провокаціях не беруть участь.


Юлія Жмакіна: Ну, це можна трактувати, як і смерть СДПУ(о).

Нестор Шуфрич: Тоді має загинути приблизно 80% всіх політичних сил, тому що відповідальні політичні сили в цьому фарсі не беруть участі, вони розуміють, що сьогодні Конституція, закони України мають домінувати над будь-якими емоціями.

Юлія Жмакіна: Про що тоді домовилися Ющенко з Януковичем? Як Ви ставитеся до цього?

Нестор Шуфрич: Дійсно, є приклади, коли політичні еліти ухвалюють рішення про те, що можливі будь-які кроки, які можуть посприяти подальшому розвитку країни.

Я хочу нагадати 1994 рік, коли Л.М.Кравчук погодився добровільно піти на дострокові вибори разом із ВРУ. Це було коректно, це було по-мужньому. Якщо ви хочете (є таке російське слово) “по- мужскі”. Але для того, щоб щось робити “по- мужскі”, то в першу чергу треба бути мужиком.

З боку Секретаріату я такого не бачу. Я бачу тиск, я бачу бажання будь-якою ціною провести дострокові вибори. Я не виключаю, що такі вибори, можливо, відбудуться, якщо про це домовляться політичні еліти.

Юлія Жмакіна: Пане Шуфрич, Ви вже декілька разів стріли направляли на Секретаріат Президента.

Віктор Балога, як кажуть оглядачі, зробив щось неймовірне з Президентом: Президент став рішучим і його рейтинг росте, до речі, при цьому.

Як Ви оцінюєте (Балога – це Ваш давній соратник, колишній, а їхній попередник) його персонально вплив на Президента України?


Нестор Шуфрич: Я дам особисту оцінку. Я боюся, що зараз головною рушійною силою Секретаріату є страх. Страх за кроки, які скоєні, страх за відповідальність за неконституційні дії.

Якщо КСУ визнає, що ці укази не відповідають Конституції, містять в собі цілу низку порушень чинного кримінального законодавства...

Галина Трохова: Це не справа КСУ. Тут маленьке уточнення.

Нестор Шуфрич: Я вибачаюся. КСУ визначить, наскільки ці дії були конституційними. А якщо ці дії визнають неконституційними, то тоді вступає в силу зовсім інший принцип – це відповідальність за неконституційні дії. Тут може бути мова про перевищення посадових обов’язків як мінімум, а може і ст. 109...

Юлія Жмакіна: Все Балозі вже приписуєте?

Нестор Шуфрич: Я в цілому констатую факт.

Спроба усунення від влади конституційного органу такого, як ВРУ. Одне неконституційне, неправове, на мій погляд, рішення штовхає наступне, тому треба терміново зупинитися.

Я хочу звернути увагу, що якби таке відбулося, то ми були б змушені ухвалювати закон про амністію відносно тих, хто це робив, хто закликав виконувати неконституційні укази. Таких людей було б біля 50.

Безумовно, ніхто нічиєї крові не хоче. Був би прийнятий закон про амністію, як це було в Росії в 1991 і в 1993 роках. Але трохи кумедно виглядало б, коли б Ющенко підписував закон про амністію відносно самого себе і своїх працівників Секретаріату.

Галина Трохова: Пане міністре, Ви говорите про те, що політики продовжують спілкуватися мовою ультиматумів.

Ви, як міністр, усвідомлюєте наслідки для країни продовження цієї політичної кризи, коли політики сідають за стіл переговорів, про щось домовляються, а на наступний день про це забувають? Не йдеться лише про Секретаріат Президента. Йдеться так само і про коаліцію.


Нестор Шуфрич: У чому в даному питанні можна дорікати коаліції? Адже, на мій погляд, коаліція робить суттєві поступки, взагалі погоджуючись на будь-які переговори щодо дострокових виборів будь-коли, незалежно від термінів, то це ще раз демонструє впевненість коаліції у своїй правоті, у своїх діях.

Але сьогодні, безумовно, всі сторони, які домовляються, мають тримати домовленості. У даному випадку треба бути максимально обережними. Ще раз наголошую: будь-яке рішення має бути ухвалене виключно в конституційному полі, ми не маємо права вийти за конституційне поле і створити прецедент, який може бути дуже небезпечним для країни. А небезпека реально є. Безумовно, що ця небезпека, сподіваюся, не буде в межах компетенції МНС.

Я переконаний, що дії зараз є під контролем уряду...

Галина Трохова: Уряду? Не Президента?

Нестор Шуфрич: В першу чергу уряду. Секретаріат, на жаль, на мій погляд, уже втратив контроль над багатьма процесами.

Галина Трохова: Йдеться не про Секретаріат, йдеться про Президента як гаранта Конституції.

Нестор Шуфрич: Я не можу це відділити, тому що ви самі сказали, що сьогодні поводирем Президента є Балога...

Юлія Жмакіна: Це не ми. Радіо Свобода це не стверджує. Це так пишуть оглядачі.

Нестор Шуфрич: Я вибачаюся. Ви опонували мені саме цією тезою. На підставі тези, яку Ви мені сказали, незалежно від того, звідки Ви її взяли, я змушений говорити про Секретаріат Президента, тому що сьогодні невипадково говориться про “балоган”, а про Ющенка говориться все менше і менше.

Юлія Жмакіна: Я все-таки чесно не зрозуміла, чого все-таки політик Нестор Шуфрич більше очікує: щасливого “хеппі енду” з роботою робочої групи і домовленостями Президента і Прем’єра чи рішення КСУ?

Нестор Шуфрич: Залежить від того, хто буде спритнішим.

Галина Трохова: Тобто, хто перший, той і вирішує?

Нестор Шуфрич: Безумовно. Я скажу вам, що якщо домовляться до рішення КСУ, а Ющенко анулює свій указ, то просто у КСУ не буде що розглядати.

Юлія Жмакіна: Пане міністре, Ви б могли назвати “вибухонебезпечні” точки в Україні?

Нестор Шуфрич: 18 тисяч у нас сьогодні підприємств, які є небезпечними з точки зору техногенної безпеки.

Безумовно, що кожному цьому підприємству ми приділяємо максимальну увагу. Сьогодні ми не можемо не розуміти, що будь-яке промислове підприємство може стати потенційною причиною техногенної аварії.

Під час інтерв'ю (Нестор Шуфрич, Юлія Жмакіна)
Останній приклад – це викид у повітря відходів виробництва сірничної кислоти в Жовтих Водах. Нас зараз переконують, що там усе було витримано, технологічний процес. У нас відносно цього є серйозні сумніви. Ми проводимо відповідну експертизу. Хоча експертиза санепідемстанції була виважена і показала, що реальної загрози навколишньому середовищу та тим нашим громадянам, які проживають навколо цього заводу, не було. Але ця ситуація нас безумовно турбує.

Не може не хвилювати і стан сьогодні протипожежної безпеки в країні. Сьогодні проводиться політика збільшення загонів пожежних рятувальних служб.

Ми сьогодні готуємо концепцію реформування міністерства. Хотілося б дуже багато того, що було втрачено, відновити, безумовно, що в умовах сучасного технічного і технологічного забезпечення.

Але не можу не сказати стосовно небезпеки наших арсеналів. Сьогодні створено державну комісію, яка розглядає програму знешкодження надлишкових арсеналів, які є на території України, а їх немало, я скажу так.

Але ви бачите, що приклад Новобогданівки показує, що якщо є рішучість, якщо є бажання вирішувати проблему, а не заробляти на таких речах, то ми уникаємо нещасних випадків, трагедій, а вирішуємо питання.

Сьогодні Новобогданівка вже не представляє ніякої загрози навколишнім населеним пунктам, їх мешканцям...

Юлія Жмакіна: Тобто, в городах не знаходять снарядів?

Нестор Шуфрич: В городах знаходили! Ті, що знайшли, вони вже знешкоджені. Сьогодні проводиться знешкодження тих боєприпасів, які були розкидані на території самої бази і на полях навколо неї. Вже очищено біля 100-150 га, які були в Новобогданівці уражені цими розкиданими боєприпасами. Всі системи залпового вогню, реактивні снаряди знищені. У цьому році, як мінімум, залізничній колії, автомобільному шляхові нічого не загрожує.

Безумовно, що ми сподіваємося на те, що будуть вирішені і чорнобильські питання.

Сьогодні ми вже стоїмо на порозі вирішення і продовження будування заводів на території Чорнобильської зони, заводу по переробці рідкісних радіоактивних відходів, по будівництву конфайменту над об’єктом укриття, по будівництву сховища для відпрацьованого ядерного палива (наголошую!) першого, другого і третього блоків ЧАЕС виключно, а не для будь-яких інших.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG