Доступність посилання

ТОП новини

Навіщо політики лякають людей?


Тетяна Ярмощук Київ, 15 травня, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Психологічна атака на українців на тлі політичної кризи. Коаліціянти говорять про теракти на транспорті, а у Секретаріаті Президента – про плани замаху на опозиційних політиків. Що стоїть за цим і кому це вигідно?

МНС та міліція працюють на місці аварії пасажирського потягу “Столичний експрес”. Cтанція “Росава", 2 травня 2007 р.
На початку травня біля залізничної станції “Росава” Кагарлицького району Київщини зійшов з рейок пасажирський поїзд “Столичний експрес” Дніпропетровськ-Київ. Міністр транспорту Микола Рудьковський не виключає теракту. А через 5 днів біля компресорної станції Ставище магістрального газопроводу "Уренгой-Помари-Ужгород” сталася розгерметизація ділянки газопроводу з подальшим займанням природного газу.

Спікер парламенту 5-го скликання Олександр Мороз не виключає, що аварії були організовані, щоб показати, що “виконавча влада, уряд не справляються зі своїми обов’язками”.

А минулої п’ятниці керівник Головної служби з питань діяльності правоохоронних органів Секретаріату Президента Валерій Гелетей заявив: Секретаріат має матеріали про плани замаху на Юлію Тимошенко та Юрія Луценка.

Дестабілізаційні заяви?

На думку політолога Артема Біденка, такими заявами політики намагаються дестабілізація ситуацію: “У мутній водичці рибку ловити легко. Це єдина причина для таких дестабілізаційних заяв. Думаю, вони абсолютно неефективні. Немає підстав стверджувати, що в країні, де немає авторитарного режиму, немає серйозних підстав для терактів, може виникнути дестабілізація на основі заяв, що можуть убити Тимошенко чи може бути вибух у метро. Хоча, звичайно, можуть бути ініційовані певні речі, як це свого часу було в Росії . Не виключено, що хтось міг ініціювати сходження потягу дніпропетровського”.

Фаза «жорсткого азійського візантизму»?

Заявами про силовий сценарій політики намагаються привернунути до себе увагу, каже в інтерв’ю Радіо Свобода експерт Андрій Єрмолаєв: “В умовах, коли вже не працює економічний компромат, починають вдаватися до таких пікантних технологій, як деморалізація супротивника. Я не виключаю, що після серії публічних заяв ми стикнемося ще з цілою низкою психологічного шантажу, причому стосовно різних дійових осіб. Це буде свідчити, що наша політика входить у фазу такого жорсткого азійського візантизму, до якого вдаються усі протидіючі сили”.

Свідчення про близьку розв’язку виборчої дилеми?

Нинішня політична риторика, і гучні заяви, каже політолог Олександр Палій, свідчить про близьку розв’язку виборчої дилеми: “Що стосується політичного накалу, риторики, і політичної боротьби, яка іде сьогодні, то йдеться про досить близьку кульмінацію і розв’язку цієї політичної кризи. Розв’язка буде або в мирний спосіб, в результаті досягнення політичного компромісу, або в якийсь інший спосіб. Не можна виключати ніяких сценаріїв, зокрема замахів на провідних політиків і державних діячів України”.

Психологи також вважають, що галас навколо усіляких силових сценаріїв, терактів, замахів тощо не тільки деморалізує людей. Вона також знижує поріг чутливості до заяв і попереджень, яких не почують саме тоді, коли це буде потрібно.

Матеріали до теми:

• Переведення стрілок
XS
SM
MD
LG