Доступність посилання

ТОП новини

«Двері ЄС мають бути відчиненими перед Україною» – керівник МЗС Швеції


Богдана Костюк Київ, 15 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – «Ми повинні визнати і підтримати обраний Україною європейський шлях. Двері Європейського Союзу мають бути відчиненими перед Україною», – на цьому наголошує міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт. 15 травня він зустрівся у Києві з чільниками української держави.

Карл Більд
Карл Більд — колишній прем’єр-міністр Швеції, командор Ордену Почесного легіону Франції.Саме він, як керівник уряду, у червні 1994 року підписував договір про набуття Швецією членства в Євросоюзі.Один із перших політиків Європи, який наголосив: своєю історією і тривалою боротьбою за свободу Україна заслуговує на перспективу членства в ЄС. Нині у Києві він деталізував свої нещодавні виступи з цього приводу в Європарламенті, лондонському Центрі європейських реформ та американських університетах.

Карл Більд: «Ми вважаємо дуже важливим, щоб в Україні була стабільна демократія. Щоб Україна була державою, орієнтованою на демократичні реформи європейського типу. Якщо Україна візьме цей курс – і політичний, і економічний – у неї буде світле європейське майбутнє. Я бачу,Україна має значний потенціал для розвитку економічних і політичних стосунків з ЄС. І ми готові її у цьому підтримати».

«Шведський бізнес дуже активно працює на території України»

Міністр закордонних справ України Арсеній Яценюк також із оптимізмом дивиться на перспективи українсько-шведських відносин і на поступ України до Євросоюзу та вивчення Україною досвіду Європи у розбудові демократичного суспільства.

Арсеній Яценюк: «Одним із серйозних інструментів просування європейської ініціативи в Україні є саме підтримка України Нордичними і Балтійськими країнами в її євроінтеграційних прагненнях (так звана група NВ 6). Ми їх запрошуємо до певного діалогу, поки що починаючи на рівні міністрів закордонних справ, щоб розпочати формування групи друзів цих країн в Євросоюзі. Друга група питань, які стосуються українсько-шведського співробітництва, це об’єктивно економічні питання. Шведський бізнес дуже активно працює на території України. Ми сподіваємось на принцип взаємності в українсько-шведських економічних стосунках».

Обмін досвідом та допомога у галузіі освіти

Щодо співпраці України і Швеції на двосторонньому рівні, то і у Києві, і в Стокгольмі сподіваються на поглиблення економічних і торговельних стосунків, на збільшення обмінів між політиками, науковцями, студентами і митцями. До речі, за повідомленням Шведського інституту в Україні, ця поважна гуманітарна організація уперше фінансуватиме семінари для українських чиновників, вчених і культурних діячів із вивчення досвіду країн Скандинавії у менеджменті, залученні меценатів до мистецької галузі, співпраці державних і приватних інституцій у створенні культурного бренду під назвою «Україна». Також студенти українських вишів матимуть змогу вчитись у провідних шведських університетах.

Матеріали до теми:

• Кілька євродепутатів виступили за перспективу членства в ЄС для України • Комісар ЄС із енергетики: «Я не боюся, що нафтопровід Баку — Тбілісі — Джейхан буде порожнім… Україна — це надійна країна транзиту» • Європейський Союз cуттєво збільшує допомогу Україні. • Членство в Євросоюзі – це щось на кшталт членства в престижному тенісному клубі... • ПАРЄ продовжує моніторинг України. • Новий голова Делегації Європарламенту у зв’язках з Україною виступає за розвиток особливих відносин ЄС та Києва. • ЄС обіцяє Україні лише сусідство; Росія боїться США... • ЄС та Україна розпочали переговори про майбутню угоду. • “Україна може першою серед країн-сусідів претендувати на членство в ЄС” – європейський дослідник. • Перспективи України щодо ЄС туманні і пов’язані з її транзитною роллю (огляд європейської преси).
XS
SM
MD
LG